Foto:
Foto:
Anton Rop: LDS bo sodeloval pri vseh projektih, ki so v interesu Slovenije.
Predstavnica madžarske narodnosti v parlamentu Maria Pozsonec.
Kandidata za mandatarja nove vlade mora podpreti najmanj 46 poslancev.

Pred tem se bo srečal z najverjetnejšim mandatarjem Janezom Janšo.

Mirko Zamernik, vodja poslanske skupine SDS-a, je po srečanju z Drnovškom povedal, da lahko glasove za Janšo prispeva več kot 49 poslancev. Toliko jih je namreč za zdaj v t. i. koaliciji 3 + 1 (tri pomladne stranke in DeSUS). Po Zamernikovih besedah bi vlada lahko bila potrjena že do konca tega meseca.

Vodja največje poslanske skupine je dejal, da dopušča vse možnosti glede vstopa še katere stranke v vladno koalicijo in da so vrata za pogovore odprta vsem.

Podpora LDS-a odvisna od programa
Predsednik LDS-a Anton Rop je dejal, da je podpora Janezu Janši za mandatarja odvisna od programa in vizije delovanja vlade. V LDS-u se bodo o podpori Janezu Janši odločili v naslednjih dneh. Predsednik LDS-a je na srečanju s predsednikom države Janezom Drnovškom sicer menil, da bi bila nova vlada lahko izvoljena do konca tega meseca, o sodelovanju v njej pa se bodo pogovarjali z drugimi strankami.

Kot je zagotovil Rop, priprave na decembrski kongres LDS-a, na katerem bodo volitve novega vodstva, nimajo povezave s sedanjimi razmisleki o vstopu stranke v vlado oziroma o delovanju v opoziciji.

Manjšini pričakujeta vabilo na pogovor
Poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti od predsednika SDS-a Janeza Janše pričakujeta vabilo na pogovor.Kot je po pogovoru s predsednikom republike Janezom Drnovškom povedal Roberto Battelli, ni mogoče na slepo sprejemati tako pomembnih odločitev, kot je podpora mandatarju za sestavo vlade.

Maria Pozsonec pa je pojasnila, da na pogovoru z Janšo pričakujeta razgrnitev politike nove vlade do narodnosti in dodala, da je glede podpore mandatarju še veliko pogojnikov. Pri glasovanju o predsedniku DZ-ja je sicer Pozsončeva glasovala za Franceta Cukjatija, Batteli pa ne.

Janša ima zagotovljeno večino - 49 poslancev
Posveti pri predsedniku države pretekli konec tedna so sicer pokazali, da ima Janša zagotovljeno večino - 49 poslancev, saj so ga podprli v poslanskih skupinah NSi-ja, SLS-a in DeSUS-a. V ZLSD-ju se še vedno večinsko nagibajo k opozicijski vlogi, čeprav poslanci še niso dosegli soglasja glede vprašanja podpore mandatarju. Končni odgovor na to dilemo bo dala seja predsedstva predvidoma konec tega tedna, kjer se bo tudi odločalo, ali sploh in pod kakšnimi pogoji začeti pogovore o vstopu v desnosredinsko koalicijo. V SNS-u pa bodo Janšo podprli le v primeru, če bo predstavil vladni program, ki bo "zelo podoben ali identičen težnjam SNS-a", je dejal Sašo Peče in ponovil, da SNS ne bo vstopil v vlado.

Kandidat za predsednika vlade najkasneje do 21. novembra
Predsednik republike mora kandidata za predsednika vlade državnemu zboru predlagati najkasneje do nedelje, 21. novembra. Volitve predsednika vlade se opravijo najbolj zgodaj v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po prejemu predloga kandidature. DZ o predsedniku vlade odloča na tajnem glasovanju, za izvolitev pa bo kandidata moralo podpreti najmanj 46 poslancev.