Letošnje srečanje mladih v Stični bo v cistercijanski opatiji potekalo že 29. Mladi se bodo lahko udeležili različnih delavnic in predstavitev, v programu festivala pa sta tudi maša in koncert. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Letošnje srečanje mladih v Stični bo v cistercijanski opatiji potekalo že 29. Mladi se bodo lahko udeležili različnih delavnic in predstavitev, v programu festivala pa sta tudi maša in koncert. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Letošnja Stična mladih nosi naslov: "Ozrl se je vame in me vzljubil." Organizatorji so v priprave vložili veliko časa, glede vremena so optimistični, a pripravljeni na vse.

Mladi danes že 29. prihajajo v cistercijansko opatijo v Stični na svoj festival. Zgodovina festivala sega v leto 1981, ko se je prvega srečanja v Stični udeležilo okoli 4.000 ljudi. Takrat je festival potekal ob obisku ustanovitelja taizéjske skupnosti brata Rogerja, od leta 2001 pa festival v Stični oblikujejo "mladi za mlade".

Letošnja izvedba festivala
Skupini okoli 30 animatorjev, ki pripravljajo dogajanje na odru, se pri pripravi pridružuje še okoli 200 drugih mladih, ki skrbijo za delavnice, organizacijo in tehniko. Letos je posebej velika "ulična ekipa", ki se ukvarja s tistimi, ki so ob robu siceršnjega dogajanja v Stični. Ta šteje okoli 120 članov, je za MMC povedal glavni organizator festivala Gregor Kunej.

Kunej je pojasnil tudi, da pri projektu delajo že od decembra. Povedaj je tudi, koliko ur dela je za izvedbo takega projekta potrebnih. V enem izmed preteklih let so namreč ocenili, da prostovoljci v priprave vložijo približno 16.000 ur.

Stična in svetovni dan mladih
Stična je od leta 2000 s svetovnim dnevom mladih, ki ga je v Katoliški cerkvi vpeljal pokojni papež Janez Pavel II leta 1986, povezana tudi s svojim geslom. Letošnje geslo je tako vzeto iz Markovega evangelija in se glasi: "Ozrl se je vame in me vzljubil."

Mariborski nadškof pomočnik in prvi murskosoboški škof Marjan Turnšek je v poslanici mladim zapisal, da "sporoča najbolj temeljno sporočilo, še posebej za vas mlade, ki ste še na začetnem delu življenjske poti: Jezus vas je vzljubil, Bog vas ima rad! In za to se vam ni treba najprej spremeniti!"

Vremenske ujme?
Kunej je povedal, da "zaupajo vremenoslovcem, ki za ta del Slovenije ne napovedujejo večjih padavin". Vseeno pa imajo pripravljene tudi dežne plašče za udeležence. Poleg tega so v tehnični ekipi prepričani, da je v samostanu in okolici dovolj zatočišč, kamor se udeleženci lahko umaknejo v primeru večjega dežja.

Vse delavnice so tudi sicer predvidene za izvedbo v notranjih prostorih. Delavnic bo letos 21, vključujejo pa med drugim šolo petja gregorjanskega korala, gledališko delavnico, aerobiko z minoritom iz Sostrega, različna pričevanja, predstavitve društev in drugih organizacij ter pogovor z nadšofom Turnškom, ki bo tudi daroval mašo, ki je osrednji dogodek festivala.

Stična mladih 2010 pa se bo sklenila z zabavo, za katero so na internetni strani festivala zapisali: "Sklepni del bi lahko imenovali 'žur' oziroma 'koncert', a je za mnoge več kot to. Je norenje, s katerim energijo pridobiš, ne pa izgubiš."

Pričakovanja organizatorjev
Organizatorji menijo, da se mladi ne bodo ozirali na vreme, saj je to dogodek, ki ga pričakujejo in se ga veselijo že dolgo vnaprej. Menijo, da se bo zbralo od pet do sedem tisoč udeležencev.

Predvsem si za mlade in njihovo letošnje druženje v Stični želijo, da bi se vsi nekaj naučili iz letošnjega mota. Po Kunejevih besedah si želijo, da bi se vsi zavedli, da so dragoceni že zato, ker so, in ne zaradi česa, kar naredijo. In da je pomembno, da vedo, "da je vsak ljubljen".