Razlog za povečano onesnaženje je trenutno brezvetrje pa tudi zimski čas in z njim povezana kurilna sezona. Foto: BoBo
Razlog za povečano onesnaženje je trenutno brezvetrje pa tudi zimski čas in z njim povezana kurilna sezona. Foto: BoBo

Mejna dnevna vrednost za delce PM10, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter, je bila v soboto presežena na osmih merilnih mestih, in sicer na treh na območju Ljubljane, na dveh v Celju ter v Murski Soboti, Trbovljah in Zagorju.

Razlogi za povišane vrednosti delcev PM10 so povezani z vremenskim dogajanjem, hladnejšim časom leta in kurilno sezono. Zrak najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oz. se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva.

Medtem ko smo v preteklih dneh še imeli nekaj vetra v višinah nad našimi kraji, pa smo zdaj v brezvetrju, zračna masa nad nami se ne premika. In medtem ko se kuri, izpusti ostajajo v ozračju, se ne premaknejo, in tako povzročajo onesnaženost, je pojasnila dežurna meteorologinja na agenciji za okolje Katja Kozjek.

Veter se bo v prihodnjih dneh vrnil

Bo pa po napovedih v prihodnjih dneh več dogajanja v zračni masi, tako da se bodo vrednosti delcev PM10 znižale.

V primeru visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 pristojni vsem priporočajo, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter da ne ne kurijo na prostem.

Udarni val po izbruhu podvodnega vulkana

Sicer pa so, kot omenjeno, merilniki zračnega tlaka tudi v Sloveniji zaznali udarni val, ki je sledil sobotnemu silovitemu izbruhu podvodnega vulkana v bližini otoka Tonga v Tihem oceanu. V soboto so merilniki v času od okoli 21. do okoli 23. ure namreč zaznali nenadne spremembe oz. nihanja zračnega tlaka. Udarni val je Evropo dosegel okoli 21. ure, približno 16 ur po izbruhu vulkana.

Kot so ob tem pojasnili na Arsu, je nihaj zračnega tlaka posledica gravitacijskih valov, ki so skozi ozračje potovali s hitrostjo okoli 1100 kilometrov na uro. Po prvem valu, ki so ga vremenske postaje izmerile v soboto v večernih urah, nas je okoli 2. ure ponoči dosegel tudi drugi val, so v zapisu na družbenem omrežju Facebook še navedli na Arsu.