Foto:
Foto:

Ta med drugim določa prostorske in tehnične pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizatorji krvodajalskih akcij - Rdeči križ Slovenije kot glavni organizator in transfuzijske organizacije.

Pravilnik vsebuje tudi druge pogoje za organiziranje in izvajanje takšnih akcij v skladu z mednarodnim kodeksom etike v zvezi s transfuzijo krvi ter načeli etike, morale in tradicije organiziranosti krvodajalstva v Sloveniji. V njem so določene tudi redne krvodajalske akcije, ki so sprejete v letnem planu zbiranja krvi, in izredne, ki se organizirajo ob posebnih dogodkih in pomanjkanju krvi. Odvzemi krvi potekajo v Zavodu RS-a za transfuzijsko medicino, oddelkih za transfuzijsko medicino pri bolnišnicah in na terenu z mobilno transfuzijsko ekipo.

Organizator rednih krvodajalskih akcij se mora z izvajalci najmanj 14 dni pred akcijo med drugim dogovoriti o načinu organiziranja prevoza krvodajalcev, načinu zagotovitve malice ter o potrebnem številu odvzemnih mest. Organizator ima dostop do vseh podatkov, ki so namenjeni izključno organiziranju krvodajalskih akcij, izvajanju motivacijske dejavnosti in raziskovanju krvodajalstva kot družbenega pojava.

V pravilniku je še zapisano, da se krvodajalske akcije izvajajo v prostorih, v katerih je mogoče evidentiranje krvodajalcev, izpolnjevanje vprašalnikov, opravljanje laboratorijskih in zdravniških pregledov, odvzemanje krvi in organiziranje počitka in malice krvodajalcev.