S ponedeljkom, 18. majem, se znova odpirajo vsi vrtci v državi, osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda, osnovne šole s prilagojenim programom, srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit, pa tudi glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole.

Odpirajo se tudi vrata univerz in visokošolskih zavodov, študentskih in dijaških domov za dijake, ki se vračajo v šolske klopi.

Ministrica Simona Kustec. Foto: Zajem zaslona
Ministrica Simona Kustec. Foto: Zajem zaslona

Od ponedeljka, 25. maja (ali pozneje), se lahko znova odprejo tudi vrata za učence 9. razredov (za 17.806 učencev), tudi za tiste učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave oz potrebujejo prilagojene oblike in metode dela. "Za vse učence in dijake, ki jih nisem posebej navedla, še naprej velja šolanje na daljavo," je poudarila, pozneje pa dodala še, da gre odstotkovno za približno polovico otrok v osnovni šoli.

Vračanje v šolske klopi še vedno razburja

Predlog podaljšanja ukrepa subvencioniranega varstva otrok do 30. junija

Kljub preklicu epidemije, kar bo uradno začelo veljati s koncem maja, namreč nevarnost širjenja in možnost okužbe še vedno ostaja, "zato je zelo pomembno, da se vedemo preventivno". "Vsi ukrepi, ki sem jih navedla, ostajajo enaki kljub včerajšnji odločitvi vlade, ker je to ta trenutek še vedno najvarneje," je poudarila in dodala, da bodo v t. i. tretjem svežnju podaljšali oz. predlagali, "da se bo plačilo države izvršilo za odsotnost vseh otrok v vrtcu do 30. 6.".

"Ta hip razglasitev konca epidemije za delo, kot je trenutno zastavljeno, ne pomeni ničesar," je pozneje še poudarila Kutečeva in dodala, da so navodila, ki so jih objavili v petek, "tisti normativi, za katere ocenjujejo, da so varni".

Najmlajši se s ponedeljkom vračajo v šole in vrtce. Foto: Pixabay
Najmlajši se s ponedeljkom vračajo v šole in vrtce. Foto: Pixabay

Polovica otrok v ponedeljek v vrtce

S ponedeljkom se sicer v vrtce vrača približno polovica otrok v Sloveniji, polovica pa jih ostaja doma, je navedla podatke, ki so jih na ministrstvu dobili od ravnateljev. Doma sicer ostajajo tudi tisti otroci, ki spadajo v rizično skupino – in z njimi tudi njihovi starši, saj naj bi bil tudi ta ukrep podaljšan do 30. 6.

"Ta trenutek je način, ki ga bomo aktivirali v ponedeljek, najvarnejši za zdravje otrok in zahteva določene higienske zahteve in ustrezno razdaljo, novo kulturo vedenja v razredih," je še pojasnila ministrica. "Šole so ta trenutek sposobne na ta način izvesti proces približno polovice svojih otrok. V šole se, če seštejete odstotke, vrača polovica otrok."

Poleg tega doma zaradi zdravstvenih razlogov ostaja tudi del zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. "Takšnih, ki se bodo vrnili na delo, je med 80 in 85 odstotkov vseh zaposlenih," je navedla ministrica.

Sindikat šolnikov besni: Pred odprtjem vrtcev in šol ministrstvo zavrača dogovor

V Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz) so medtem opozorili, da je ministrstvo "kljub eksplicitnemu soglasju" na sestanku v sredo, da se znova sestanejo in dogovorijo o vrednotenju presežnega dela in tveganjih za zaposlene, "prelomilo besedo".

Sviz je namreč v sredo na sestanku vztrajal, da se je treba vnaprej dogovoriti o vrednotenju tega dela, ker bodo sicer po posameznih zavodih nastale neupravičene razlike v izplačilih zaposlenim. V sindikatu so dodali, da so se dogovorili, da v Svizu pripravijo predlog dogovora, ki bi ga nato ministrica in sindikat poskusila uskladiti in parafirati na današnjem sestanku.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so pojasnili na Svizu, so sami izpolnili dogovorjeno in predlog dogovora včeraj posredovali ministrstvu ter hkrati zaprosili za potrditev petkovega sestanka, a te niso dobili. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec jim je danes pojasnila, da sestanka ne bo.

"Ignoriranje socialnega dialoga in poskusi marginaliziranja sindikatov so tudi sicer značilni za aktualno vlado, a Sviz ne pomni, da bi že kadar koli prej kateri koli minister ali ministrica za izobraževanje tako brezsramno ignoriral legitimne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," so besni v sindikatu.

V vrtce se bo vrnila polovica otrok
Navodila ministrstva pred ponedeljkovim povratkom v šole