Zunanja igrala bodo še naprej samevala. Foto: Pixabay
Zunanja igrala bodo še naprej samevala. Foto: Pixabay

Čez dober teden, naslednji ponedeljek, se odpirajo izobraževalne ustanove za predšolske otroke, učence prvih treh razredov devetletke in dijake zadnjih letnikov. Šole in vrtci so zadnji obljubljeni dan vendarle dobili navodila oz. priporočila za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti. Predstavniki Ministrstva za izobraževanje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ravnatelji in člani Sindikata vzgoje in izobraževanja so njihovo vsebino usklajevali velik del dneva, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pojasnili, da gre za tri vrste navodil – navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda za šolstvo in Ministrstva za izobraževanje. Vsa bodo predstavniki ministrstva, NIJZ-ja in zavoda predvidoma predstavili na ponedeljkovi in torkovi redni novinarski konferenci vlade o koronavirusu.

Pogovor s predsednikom Združenja ravnateljic in ravnateljev

Znano največje število otrok oz. mladostnikov v oddelkih

Podrobnosti tako še niso znane, po neuradnih informacijah pa je inštitut za javno zdravje omilil svoje zahteve glede števila učencev oz. otrok v razredih oz. oddelkih. Vrtčevske skupine malčkov (od 1 do 3 let) bodo tako lahko štele do osem otrok, v drugem starostnem obdobju (od četrtega do šestega leta) bo lahko v oddelku do deset otrok.

Vzgojiteljice bodo lahko brez mask, otroci pa si ne bodo smeli deliti igrač ali uporabljati zunanjih igral, je navodila povzela novinarka TV Slovenija Tadeja Anžlovar. Skupine naj se med seboj ne bi srečevale. Za zaposlene je priporočljivo, da uporabljajo masko, zlasti pri srečevanju s sodelavci in starši otrok. Za starše velja priporočilo, naj v vrtec ne vstopajo, če ni nujno, če že vstopajo, pa naj si nadenejo masko, priporočila povzema STA.

V vrtec ne več kot 60 odstotkov otrok?

Vrtci medtem že sprejemajo prijave staršev za otroke, ki se bodo v vrtce vrnili 18. maja, pričakujejo pa, da takšnih ne bo več kot 60 odstotkov. Nataša Lang je ob tem poročala, da naj bi - po nepopolnih podatkih - že do zdaj 60 odstotkov staršev ljubljanskim vrtcem sporočilo, da nameravajo svojega otroka vključiti v vrtec z 18. majem.

Janja Bogataj iz Skupnosti vrtcev Slovenije je za TV Dnevnik pojasnila, da se bojijo tako tega, da bi jim zmanjkalo prostorskih kapacitet, kot tega, da bo premalo kadra. Konec tedna bodo, je še dodala za STA, zbirali podatke pri starših, da se opredelijo, ali bodo otroka pripeljali v vrtec ali ne, enako bodo storili pri zaposlenih. Kajti tisti, ki imajo kakršne koli bolezenske znake, ki so opredeljeni kot rizični, bodo morali pridobiti ustrezno potrdilo, da se ne morejo vrniti na delo.

Šole in vrtci prejeli navodila za čas po 18. maju

18. maja bodo v šolske klopi sedli tudi učenci prve triade osnovne šole, teden dni pozneje pa še devetošolci. Ravnatelji osnovnih in srednjih šol bodo lahko po spremenjenih priporočilih NIJZ-ja učence in dijake razdelili v skupine od 10 (za prvo triado) do 15 otrok oz. mladostnikov (devetošolci). Skupina bo lahko štela tudi kakšnega člana več, a le če bo med otroki zagotovljena razdalja najmanj 1,5 metra.

"Pričakovana navodila"

"Navodila so v veliki meri takšna, kot smo jih pričakovali. Dosegli smo minimalne spremembe, ki nam vsaj do neke mere omogočajo začetek pouka, a v šolah bomo imeli velike težave z zagotovitvijo ustreznih prostorov," je navodila komentiral predsednik Združenja osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan.

Tudi v osnovnih šolah bodo ta konec tedna po njegovih besedah zbirali informacije pri starših, koliko otrok bodo poslali v šolo, in učiteljih, ki bodo uveljavljali zdravstvene zadržke. "Tu bo velika težava, saj bodo morali prinesti potrdilo specialista medicine dela in glede na število učiteljev v Sloveniji je bojazen, da nekateri ne bodo mogli to storiti že do naslednjega ponedeljka," je dejal.

Najmlajšim mask ne bo treba nositi, jih bodo pa morali devetošolci, a le na hodnikih. Kandidatom na maturi oz. zaključnih izpitih mask ne bo treba nositi med pisanjem testov. Hrano bodo otrokom in mladostnikom delili po porcijah, v učilnicah, še piše v navodilih.

Izjava, da niso bolni

Dijaki srednjih šol bodo morali v šolo prinesti podpisano izjavo, da v zadnjih 14 dneh niso imeli znakov covida-19 in prav tako niso bili v stiku z osebo, ki je imela potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Za učence osnovnih šol in otroke v vrtcih bodo morali tako izjavo podpisati starši.

Končno odločitev, ali bodo vrtci odprli vrata 18. maja, mora sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

Kako bo potekal pouk v šolah?