Vsi občani bodo danes začeli čistiti posledice neurja. Foto: Dominik Klemenčič
Vsi občani bodo danes začeli čistiti posledice neurja. Foto: Dominik Klemenčič
Bohinjska Bistrica
Voda je drla na cestišča. Foto: Bralka Petra
Žalostna podoba Železnikov

Narava je v torek najbolj besnela v Železnikih, kjer pogrešajo eno osebo, dva človeka sta umrla. Smrtna žrtev je tudi v Cerkljah.

V Železnikih je poplavljenih 350 hiš, tudi zdravstveni dom, zato nujno oskrbo zagotavljajo v rešilnem avtomobilu. Še vedno vzpostavljajo osnovno komunikacijsko infrastrukturo, da bodo lahko prišli do hiš, ki so še nedostopne. Podivjana voda je odnesla tudi okoli 150 avtomobilov. Ponoči je več kot 200 gasilcev, policistov in vojakov odpravljalo posledice razdejanja.

Še vedno je najmanj 1.000 gospodinjstev brez električne energije. "Razmere se umirjajo, hkrati pa se kažejo vse grozote, ki jih je povzročila naravna katastrofa," pravi župan Železnikov Mihael Prevc. Dodal je, da je okoli 3.000 ljudi brez pitne vode, ki jim jo bodo poskušali zagotoviti s pomočjo vojske.

Običajno življenje se je zaradi odstranjevanja posledic neurja povsem ustavilo, stoji tudi delo v podjetjih. Učenci osnovne šole so ostali doma, nekateri niti ne morejo do nje, šola pa bo spremenjena v logistični center za civilno zaščito, policijo, gasilce in vojsko.

Svetniki občine Železniki so se sicer že zbrali na izredni seji, na kateri so se seznanili s posledicami katastrofalnih poplav in skušali najti rešitve za najbolj učinkovito sanacijo. Med drugim so sklenili, da bodo zaradi grozečih epidemij postavili začasno lokacijo za zdravstveno oskrbo. Zdravstveni dom je namreč poplavljen.

Poplave tudi drugod na Gorenjskem
V Cerkljah na Gorenjskem je zaradi električnega udara umrl prostovoljni gasilec, ki je črpal meteorno vodo iz stanovanjske hiše.

Poplave so prizadele tudi Škofjo Loko, kjer je rečna voda ob stanovanjskih poslopjih poplavila tudi srednjo šolo in dijaški dom. V radovljiški občini sta bili najbolj prizadeti Lipniška dolina in Kropa. Voda je razkopala ceste, nekatere vasi in naselja so še vedno brez pitne vode, zato jim jo dovažajo gasilci.

Zaradi poplavljenega vozišča je bil nedostopen tudi Bohinj, gasilci pa so rešili voznike treh tovornjakov, ki so ostali ujeti na cesti. Dva avtobusa šolskih otrok, ki sta bila prav tako ujeta, so gorski reševalci prepeljali v Bohinjsko Bistrico, kjer so otroci prenočili.

Humanitarna akcija
V občini Železniki so že začeli tudi s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za obnovo domov in ostalih objektov. Več o akciji lahko izveste tukaj.

Žalostna podoba Železnikov