V Zidanem Mostu se je na začetku januarja z vlaka prevrnil 380 ton težak transformator. Foto: BoBo
V Zidanem Mostu se je na začetku januarja z vlaka prevrnil 380 ton težak transformator. Foto: BoBo

Pri dvigu so uporabili posebne nosilce, s katerimi so transformator postavili v pokončno lego. Kot je v izjavi za medije pojasnil direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, bodo po dvigu transformatorja v nedeljo pospravili območje nesreče in na progo namestili nove tire. 18. februarja bodo transformator nato naložili na isti vagon, ki ga je pripeljal v Zidani Most, in ga dan pozneje prepeljali v tovarno v Črnuče, kjer ga bodo predstavniki proizvajalca natančno pregledali.

Tir številka tri, na katerem se je zgodila nesreča, naj bi nemoteno deloval najpozneje 20. februarja.

Zaradi del je bil vozni red potniških vlakov v soboto prilagojen. Za nekatere vlake je bil organiziran nadomestni avtobusni prevoz, nadomestne prevoze pa opravljajo tudi z vlaki na dizelski pogon.

Priprave na dvig transformatorja so potekale več dni. Iz Avstrije so prav posebej v ta namen pripeljali 1000 ton težko dvigalo. V četrtek so najprej stekla dela za odstranitev 20-kilovoltnega daljnovoda, v petek pa še pripravljalna dela za dvig transformatorja.

Transformatorska postaja se je prevrnila v noči na 7. januar, pri čemer se je huje poškodoval državljan Češke. Škoda je nastala na vozni mreži, signalno-varnostnih napravah in ograji. Tovor je bil zavarovan.

Uspešno dvignili prevrnjen transformator