Bajd meni, da odvzem skoraj 1,8 milijona evra za rente kaže le na to, da ne cenimo znanosti. Foto: MMC RTV SLO
Bajd meni, da odvzem skoraj 1,8 milijona evra za rente kaže le na to, da ne cenimo znanosti. Foto: MMC RTV SLO

Mesečna nagrada 1.400 evrov - če jo redni član akademije (SAZU) prejema 30 let - je primerljiva z Nobelovimi nagradami, ugotavljata znanstvenika Aleš Iglič in Janez Jerovšek. Prepričana sta, da gre za nepravičen privilegij.

Še posebej v zaostrenih finančnih razmerah, ko vlada medicinskim sestram, policistom in gasilcem zmanjšuje dohodke. Večina članov SAZU-ja ima po njunem tudi druge dohodke. Na premierja Mira Cerarja, finančnega ministra Dušana Mramorja in predsednika državnega zbora Milana Brgleza sta zato naslovila pismo, v katerem se zavzemata za odpravo te nagrade.

Stanka Setnikar Cankar bi nagrado ukinila, Mramor pač ne
Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar v zvezi s tem pojasnjuje, da SAZU v svojem statutu sam določa višino nagrade. Ob tem je potrdila, da so na vladi to vprašanje že odprli: "Naše stališče je bilo, da bi SAZU, kot zelo odgovorna institucija, predvsem pa kot vrh znanja in znanosti, lahko prispeval nekaj odstotkov k varčevanju."

Predsednik SAZU-ja Tadej Bajd odgovarja, da so tudi na akademiji pripravljeni zategovati pas. Pogovori o znižanju nagrad pa že potekajo. Leta 2012 naj bi akademija za nagrade porabila 1,78 milijona evrov. Vendar Bajd pravi, da je denarja, ki ga dobijo, malo: "Tako da gledam na to zmanjšanje sredstev akademiji bolj kot na simbolno dejanje, ki pa po mojem mnenju ničesar ne pokaže, kot samo to, da ne cenimo znanosti."

Bajd je o varčevanju že govoril z ministrom Mramorjem, ki pa očitno nima enakega mnenja kot Stanka Setnikar Cankar. "On meni, da je zmanjšanje sredstev nepotrebno," je še povedal Bajd, ki se bo na to temo v prihodnjih dneh sešel tudi s Cerarjem.