Pri prvi letošnji delavnici Zavoda Varna pot so sodelovali otroci iz ljubljanskega vrtca Pod gradom. Foto: Zavod Varna pot
Pri prvi letošnji delavnici Zavoda Varna pot so sodelovali otroci iz ljubljanskega vrtca Pod gradom. Foto: Zavod Varna pot
Zavod varna pot
Prve delavnice se je udeležil tudi minister za infrastrukturo in promet. Foto: Zavod Varna pot
Varna pot v šolo

Minister se je ob tem zahvalil Zavodu Varna pot in Lidlu, ki že tretje leto zapored organizirata poligone varne vožnje. Po navedbah ministra so preventivne dejavnosti ključne pri izboljšanju statistike prometne varnosti. Ta se je letos občutno poslabšala.

Po podatkih policije je letos v prometnih nesrečah umrlo 93 ljudi, lani v enakem obdobju pa 78. Med umrlimi je bilo letos šest mlajših od 18 let, je povedal višji policijski inšpektor Boštjan Smolej. Med najpogostejšimi vzroki nesreč so neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilno ravnanje pešcev.

Preizkušali bodo različne situacije v prometu
Prav zaradi tega so po Smolejevem mnenju preventivne akcije ključnega pomena pri učenju strpnosti in previdnosti v prometu. Preventivnih akcij zavoda Varna pot se sicer vsako leto udeleži več kot tisoč otrok iz različnih vrtcev in šol, Marta Novak z zavoda za šolstvo pa je ob tem dejala, da je ključna vzgoja v družinskem avtomobilu pri starših: "Starši moramo biti zgled najmlajšim."

Predsednik zavoda Robert Štaba je opozoril, da so otroci najranljivejša skupina v prometu, zato je zelo pomembno, da se jih poduči o varnosti. "Pri tem pa moramo sodelovati vsi akterji preventivnega izobraževanja in ravnanja v cestnem prometu," je še dejal Štaba.

Letos se v šolske klopi podaja 170 tisoč šolarjev, med njimi tudi 22.293 prvošolcev. Njim in njihovim staršem so namenjene delavnice, kjer bodo na poligonih pred trgovinami Lidl preizkušali različne situacije v prometu. Z uporabo posebnih očal pa bodo lahko preizkusili tudi, kako preutrujenost ali alkohol vplivata na sposobnosti vožnje.

Varna pot v šolo