Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je srečal s predstavniki Društva Parada ponosa, Amnesty International Slovenije, Društva DIH - Enakopravni pod Mavrico in Zavoda Transfeministične Iniciative TransAkcije. "Zaskrbljen sem, ker opažam vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe. Toleranco do drugih smo odrasli dolžni ozaveščati že pri najmlajših in tudi z lastnim zgledom, da nam skrb za druge ni tuja. Pomembno je, da v različnih segmentih družbe, vsak na svojem področju, gojimo kulturo strpnosti, spoštovanja in vključevanja," so v sporočilu za javnost povzeli njegove besede.

Svetina je prav tako kot nesprejemljivo označil, da katerega koli posameznika oziroma katero koli skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic. Ob tem so v uradu še spomnili, da varuh človekovih pravic tudi v svojih letnih poročilih že štiri leta ponavlja priporočilo, naj pristojni pripravijo predlog zakona, ki bo urejal "pravno priznanje spola". "Žal naše priporočilo ostaja neuresničeno, delo medresorske delovne skupine pa poteka prepočasi. Pričakujem, da odgovorni čim prej pripravijo predlog zakona in s tem omogočijo, da se bodo lahko vse posameznice in posamezniki v družbi počutili sprejete," je še dodal Svetina.

Minister Maljevac: Parade ponosa še kako potrebne

Simon Maljevac. Foto: BoBo
Simon Maljevac. Foto: BoBo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je dejal, da moramo imeti kot država ničelno toleranco do nasilja. "Dogodki, ki smo jim bili priča v soboto, in podobni dogodki na zadnji Paradi ponosa v Ljubljani, kažejo na to, da so parade ponosa še kako potrebne, nujne. So tiste, ki kažejo, kako moramo narediti korake naprej. Čeprav mislimo, da smo dovolj vključujoča družba, še ni tako," je povedal ob prihodu na redno sejo DZ-ja.

Arsenovič za ničelno toleranco

Mestna občina Maribor (MOM) ima ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja, je sporočil župan Saša Arsenovič.

Saša Arsenovič. Foto: Televizija Slovenija
Saša Arsenovič. Foto: Televizija Slovenija

"Nasilje na Paradi ponosa ali katerem koli dogodku je nesprejemljivo in skrb vzbujajoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja," je zapisal.

Poudaril je, da ima vsak posameznik pravico do svobodnega izražanja svoje identitete in se mora počutiti varnega in spoštovanega. "Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo in nemudoma prijaviti pristojnim organom. Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto," je dodal.

Popackali pisarno SD-ja v Mariboru

Iz mariborskega SD-ja so sporočili, da so se nestrpneži znesli tudi nad njihovo pisarno in popackali okna in vrata. Ob odpiranju vrat njihovih prostorov v središču Maribora so bili zjutraj priča prizoru, "kakršnega ne pomnimo". "Napad na politično misel, stranko in svobodo izražanja. Poskus ustrahovanja. Sobotno nasilje je, kakor kaže, bilo tudi na naših vratih," so zapisali na družbenem omrežju Facebook in ob tem objavili fotografije popackanih vrat in oken. Na notranji strani enega od teh oken je vidna mavrična zastava, ki simbolizira solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. "Ne boste nas prestrašili ... Mi se ne bomo umaknili," so še zapisali.

Na mariborski policijski upravi so prijavo glede prostorov SD-ja prejeli danes (ponedeljek). Za časopis Večer so povedali, da je neznanec s tem, ko je v stavbo vrgel več jajc, povzročil za okoli 3000 evrov škode.

Sorodna novica Skupina neznancev po Paradi ponosa pretepla aktivista, nasilje obsodilo več političnih predstavnikov

Jurišič: Volker je slovenski domoljub

Oglasil se je tudi mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič in spomnil, da je bil napadeni aktivist Renato Volker kandidat na listi njihove stranke na lanskih lokalnih volitvah. "Vsako nasilje, sploh pa zoper tiste, ki se borijo za pravice določenih skupin, je nedopustno," je sporočil.

"Renato Volker je slovenski domoljub, ki je bil med tistimi, ki so leta 1991 pri Trzinu brez orožja in z lastnimi telesi ustavili kolono oklepnih vozil takratne Jugoslovanske ljudske armade, namenjenih v Ljubljano," je nadaljeval Jurišič. Ta domoljub je bil zdaj napaden samo zato, ker ni dovolil, da bi mu skupina mladoletnikov odtujila slovensko zastavo, je dodal.

Kaj se je dogajalo v soboto

Po sobotni Paradi ponosa v Mariboru je skupina mlajših moških v središču mesta pretepla aktivista Volkerja, ki je zato moral poiskati pomoč na urgenci. V drugem primeru pa naj bi neznanci zmerjali nekega drugega moškega in vanj metali jajca.

Takšno ravnanje so že v nedeljo ostro obsodili najvišji predstavniki države, med njimi predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob.