Sporni protest v Mariboru. Foto: TV Slovenija
Sporni protest v Mariboru. Foto: TV Slovenija
Kustečeva: Cepljenje učiteljev se bo začelo prihodnji teden

Pravice dijakov, ki so pred časom protestirali na Trgu svobode v Mariboru, so bile kršene, so sporočili z Dijaške organizacije Slovenije (DOS), v okviru katere deluje tudi varuh dijaških pravic.

"Več kot očitno je, da so bili sankcionirani le tisti, ki so z uporabo demonstracijskih transparentov nazorno izkazovali nestrinjanje z aktualnimi ukrepi vlade o šolanju na daljavo," so zapisali.

Mladi s svojim družbenim angažmajem in iniciativami pripomorejo k demokratičnemu procesu in oblikovanju prihodnosti, zato je omejevanje in zatiranje njihovega izražanja nedopustno, sporoča varuh.

Pahor izrazil željo po ustavitvi postopka zoper mariborske dijake

"Dijaki so izkazali konstruktivno iniciativo po boljšem jutri, a je bil njihov glas, zaradi mačehovskega odnosa politike, utišan. Mladi smo nosilci razvoja in naš glas napredku ne sme biti utišan," še piše v sporočilu za javnost.

Kustečeva: Odgovornost za svoja dejanja

Ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport Simona Kustec je na novinarski konferenci vlade spomnila, da se dijaki s prihodnjim tednom vračajo v šole, kar je tudi bila zahteva protestnikov. Njeno osebno stališče pa je, da gre za mlade odrasle ljudi. Ministrica verjame, da razumejo in sprejemajo odgovornost za svoja dejanja. "To je prvi korak v svet odrasloti," je povedala.

Mariborski župan podprl dijake

Saša Arsenovič Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Saša Arsenovič Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je izrekel javno podporo kaznovanim mariborskim dijakom. "Moja podpora velja šolarjem, dijakom in študentom. Maribor je drugo največje slovensko in hkrati univerzitetno mesto, v katerem je kritična misel vselej dobrodošla, saj te pomenijo spremembe, ki vedno generirajo razvoj," je v izjavi za javnost dejal župan. Izrečeni ukrepi se mu zdijo bistveno pretirani ter pomenijo napačno sporočilo v družbi.

Kot je spomnil, so mladi že pet mesecev brez druženja in primernega izobraževanja. Prepričan je, da obstajajo tudi drugačni načini, kot so opozorila ali pogovori, vsekakor pa nekaj bolj državotvornega. Ni mu všeč politizacija teh stvari, saj gre za velike stiske otrok. Kot je spomnil, ima sam štiri, od tega dva šoloobvezna, zato ve, kako težko je to za družine.

Arsenovič vse še naprej poziva k spoštovanju vseh predpisov za zamejitev širjenja okužb. Kot je dodal, pa je treba pogledati širšo sliko in si priznati, da je zagotovo tudi marsikdo od starejših naredil marsikaj narobe, pa zaradi tega ni prejel položnice, čeprav bi si jo morda zaslužil bolj.

Mariborski župan se zaveda, da mladi razmišljajo in želijo opozoriti na svoje težave, ob tem pa je mnenja, da niso zagrešili nič takega, kar bi kogar koli ogrožalo. "Protesti so bili v več krajih po Sloveniji, kazni pa so dobili samo mariborski dijaki. Slednje pozivam, naj vendarle zdržijo še nekaj časa, saj so razmere težke za vse," je še dodal Arsenovič.

Mariborsko zasebno zobozdravstveno podjetje pa je sporočilo, da bo dijakom poravnalo kazni. Kot so zapisali, so mladi tisti, ki bodo nekega dne prevzeli mesto in vodili državo, in če kaj, potem si moramo želeti mladine, ki razmišlja kritično. "Vsi smo bili nekoč mladi in po glavi so nam šle takšne in drugačne domislice. A nikoli nam ni bilo treba prositi oblasti, da nam omogoči normalen pouk, ker nam je bilo to samoumevno," so dodali v podjetju, kjer menijo, da zdaj ni čas za razkol med ljudmi, ampak je čas, ko moramo stopiti skupaj in iz teh norih časov priti čim močnejši.

K pomoči je pozval tudi mariborski humanitarec Boris Krabonja in njegovo društvo UPornik. Kot je zapisal na Facebooku, se že povezujejo z odvetniki, ki bodo pripravljeni zastopati dijake.

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom 9. februarja petim osebam poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Odzivi na globe dijakov zaradi protesta