Varuhinja človekovih pravic je izrazila željo, da naj referendumska kampanja o noveli zakona o zakonski zvezi mine brez sovražnega govora. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic je izrazila željo, da naj referendumska kampanja o noveli zakona o zakonski zvezi mine brez sovražnega govora. Foto: BoBo
Prebežniki v Rigoncah
Zadrževanje prebežnikov v Rigoncah so pri varuhinji človekovih pravic označili za najbolj pereče. Foto: MMC RTV SLO/Ergo Zjeci
Vlasta Nussdorfer: Slovenija za zdaj kaže prijazen obraz

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je poudarila, da v njenem uradu od vsega začetka spremljajo begunsko krizo. Tako so opravili monitoring in se srečali z nevladnimi organizacijami, ki pomagajo prebežnikom, na pristojne institucije pa je naslovila tudi pismo.

Varuhinja je skupaj s svetovalcem Mihom Horvatom v torek odšla na teren in obiskala sprejemni center v Brežicah, Rigonce in Cirkulane, kjer so prebežniki neorganizirano prečkali slovensko-hrvaško mejo.

Nussdorferjeva je povedala, da je bilo zadrževanje prebežnikov v Rigoncah najbolj pereče. V času, ko je bila tam, pa se je pričakoval prvi vlak, s katerim so po njenih besedah začeli veliko bolj humano voziti prebežnike do Šentilja.

Ombudsmanka je svoji hrvaški kolegici poslala pismo, v katerem jo je opozorila, da so prebežniki nenadzorovano prehajali mejo tudi čez reko Sotlo, kar je še posebej tvegano za otroke in starejše, saj sta pri tem ogrožena njihovo zdravje in življenje. Hrvaška ombudsmanka ji je odgovorila, da bo pri hrvaških oblasteh preverila, kako je lahko prišlo do prečkanja reke Sotle in neorganiziranega prehoda zelene meje v Cirkulanah.

Varuhinja je tudi povedala, da so se pri pristojnih slovenskih institucijah zavzeli za pospešen sprejem in popis prebežnikov, za več prevajalcev in več brošur in letakov v jezikih, ki jih prebežniki razumejo. Tudi sama je namreč pri pogovoru s prebežniki v sprejemnih centrih občutila, da primanjkuje tolmačev, saj so ljudje bistveno mirnejši, če vedo, kdaj bodo šli naprej in kakšni postopki jih čakajo.

Pohvale vsem delavcem na terenu
Njen svetovalec Miha Horvat je poudaril, da nista slišala nobenih pritožb glede dela policije in vojske. Med glavnimi težavami je prav tako navedel premajhno informiranost tujcev, ki velikokrat niso niti vedeli, kje so, zakaj jih zadržujejo in kaj sploh sledi. Veliko pritožb je bilo tudi na račun zdravstvene oskrbe, ki pa se je v preteklih dneh prav tako izboljšala.

Ustavne pritožbe proti diskriminaciji istospolnih
Pri varuhinji človekovih pravic spremljajo tudi razvoj dogodkov okoli referenduma glede novele zakona o zakonski zvezi. Nussdorferjeva je povedala, da so sprejetje zakonske novele, ki izenačuje pravice istospolnih zvez z raznospolnimi zvezami, pozdravili. Toda če bo novela zavrnjena, bodo razmislili o sprejetju določenih ukrepov.

Namestnik varuhinje Jernej Rovšek je povedal, da imajo redne stike z nevladnimi organizacijami, ki pokrivajo problematiko istospolnih, in ugotovili, da na posameznih področjih prihaja do diskriminacije. "Če zakon ne bo potrjen, bomo vložili zahtevo za oceno ustavnosti predpisov, ki diskriminirajo istospolne zveze," je poudaril Rovšek in kot primer navedel zdravstveno zavarovanje. Nussdorferjeva je izrazila željo, da naj referendumska kampanja mine brez sovražnega govora.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Vlasta Nussdorfer: Slovenija za zdaj kaže prijazen obraz