Moški srednjih let niso več edina skupina brezdomcev. Med njimi se počasi znajdejo celotne družine. Foto: Bobo
Moški srednjih let niso več edina skupina brezdomcev. Med njimi se počasi znajdejo celotne družine. Foto: Bobo

Brezdomci danes niso več le moški srednjih let, temveč celotne družine, je opozorila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Na ministrstvu za delo so ob tem pojasnili, da so pripravili brošuro z nasveti, kako naj ljudje ravnajo, ko ne morejo več plačevati neprofitne najemnine ali stroškov za uporabo stanovanja. Centri za socialno delo pa bodo prejeli navodila, kako svetovati in pomagati ljudem v stiski.

V društvu Brezdomni so sicer samo v prvem letošnjem polletju našteli 3.319 brezdomnih ljudi, medtem ko jih je bilo lani v celotnem letu 4.015. Tistih, ki so imeli v prvem polletju letos zakonsko stalno prijavo bivališča in med katerimi so prikriti brezdomci, pa je 2.585, je povedal predsednik društva Boštjan Cvetič.

Številne dejavnosti po Sloveniji, zbirajo denar za zobne ščetke
V mreži bodo danes pripravili vrsto dejavnosti po vsej Sloveniji. Odprla se bodo tudi vrata zavetišč.

Društvo Humanitarček, ki v Mariboru že več let skrbi za brezdomne, bo v sodelovanju z Zavetiščem za brezdomce pripravilo osrednje dogajanje na Glavnem trgu v Mariboru. Med drugim bodo sklenili živo verigo čez Stari most.

Na trgu bodo ulični umetniki zabavali meščane, nastopili bodo plesne šole in mladi umetniki. Na Brezdomskem bazarju bodo prodajali brezdomske izdelke oziroma jih izmenjevali za tople kape.

Na Gosposki in Jurčičevi se bodo predstavile t. i. brezdomne stojnice trgovin, ki bodo brezdomcem ponudile svoje izdelke brezplačno. Ves dopoldan bo potekal tudi kuharski dvoboj v kuhanju golaža.

Poleg tega si želijo zbrati deset kilogramov zobnih ščetk za zavetišče, zato prosijo za donacije.