Vasilka Sancin. Foto: BoBo
Vasilka Sancin. Foto: BoBo

Vasilka Sancin, ki ji zdajšnji štiriletni mandat poteče konec leta, je kot kandidatka za nov mandat prejela 49 glasov podpore, kar je bilo premalo za izvolitev.

186 prisotnih predstavnikov je v odbor izvolilo kandidate iz Nizozemske, Francije, Senegala, Srbije, Japonske, Azerbajdžana, Združenih držav Amerike, Kostarike in Čila. Za devet prostih mest pa se je potegovalo 17 kandidatov.

Sorodna novica Kandidatura Vasilke Sancin za odbor ZN-a obtičala v vladnih predalih

V odbor je bila Vasilka Sancin izvoljena leta 2018 za mandat v obdobju od 2019 do 2023, od leta 2021 pa je tudi ena od treh podpredsednikov odbora. Za ponovno kandidaturo se je odločila pravočasno, vendar prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše njene kandidature ni podprla.

Ministrstvo za pravosodje je namesto tega 23. februarja objavilo javni razpis za zbiranje kandidatur, na katerega se je prijavila le Vasilka Sancin. Njena kandidatura je nato obtičala v vladni proceduri, prejšnja vlada pa ni nikoli pojasnila, zakaj postopka ni dokončala. Je pa nato njeno kandidaturo že na prvi seji 1. junija potrdila nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba.

Rok za oddajo kandidatur je bil sicer 6. april 2022, kot zadnja in po izteku roka pa je kandidaturo za Vasilko Sancin vložila tudi Slovenija.