Prebivalci Ankarana bi morali letos izbirati lokalno vodstvo. Foto: BoBo
Prebivalci Ankarana bi morali letos izbirati lokalno vodstvo. Foto: BoBo


Po oceni Vebra deklaracija DZ-ja ne bi bila pravno zavezujoča in ne more preseči odločbe ustavnega sodišča. Skupina 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS) je namreč pred dnevi v parlamentarno proceduro vložila predlog deklaracije o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran. V njej ugotavljajo, da DZ ne more izvršiti odločbe ustavnega sodišča, ki je z odločbo iz junija 2011 samo ustanovilo omenjeno občino.

Po besedah Kavtičnika odločba ustavnega sodišča lahko pomeni poseg v zakonodajno vejo oblasti, saj se v skladu z ustavo občine lahko ustanavljajo le z zakonom, za sprejemanje zakonov pa je pristojen le državni zbor. Podpisniki predloga bodo zahtevali, da državni zbor o deklaraciji odloča na izredni seji.

Pravni strokovnjaki, ki so sodelovali na sredini predstavitvi deklaracije, med njimi Janez Čebulj, Franc Grad in Ivan Kristan, so sicer ocenili, da v primeru sprejema deklaracije Veber volitev v Ankaranu ne bi smel razpisati. Občino Ankaran je sicer, potem ko volji tamkajšnjih prebivalcev niso sledili poslanci - ustavno sodišče ustanovilo kot 212. slovensko občino. Na letošnjih lokalnih volitvah naj bi Ankarančani tako prvič volili svoje občinsko vodstvo.