Strokovnjaki opozarjajo, da je kljub večji količini denarja za razvoj podeželja več tudi ukrepov. Če znižanja določenih plačil ne bo, denarja ne bo dovolj za sedem let, ampak le za tri. Foto: Reuters
Strokovnjaki opozarjajo, da je kljub večji količini denarja za razvoj podeželja več tudi ukrepov. Če znižanja določenih plačil ne bo, denarja ne bo dovolj za sedem let, ampak le za tri. Foto: Reuters
Pred vrati je izpolnjevanje vlog za nadomestila, področje pa ni urejeno. Foto: EPA

Iz programa za razvoj podeželja od 2007 do 2013 naj bi bilo namenjenih več kot milijarda evrov, kmetijsko ministrstvo pa predlaga nižje podpore za kmetovanje na območjih s težjimi pridelovalnimi razmerami in nadomestila za nekatere okolijske ukrepe.

Kmetje se zato sprašujejo, zakaj znižanje, če pa je denarja več. Prvi človek kmetijske zbornice Peter Vrisk potezo kmetijskega ministrstva označuje za nesprejemljivo neumnost in celo sabotažo, s katero želijo na kmetijskem ministrstvu narediti veliko zmedo, poroča TV Slovenija.

Kmetom, ki so se za pet let zavezali, da bodo kmetovali na do okolja prijaznejši način, bodo nekatera nadomestila znižali tudi za 70 odstotkov. Dodatek za obdelavo zemljišča, ki spada med nadomestila za težje pridelovalne pogoje, pa naj bi se določal vsako leto sproti. Letos se je z 200 evrov na hektar že znižal za 16 evrov, prihodnje leto pa bo lahko še nižji.

Več hektarjev in več upravičencev
Marta Hrustelj Majcen z ministrstva za kmetijstvo je sabotiranje zavrnila in ob tem dodala, da število hektarjev narašča, narašča pa tudi število upravičencev za nadomestilo za težje pridelovalne pogoje, zato je plačilo na enoto hektarja samodejno nižje.

Nekatera nadomestila ministrstvo tudi zvišuje. Gre za integrirano pridelavo, ki jo uvrščajo med običajno in ekološko neupravičeno pridelavo, a strokovnjaki menijo, da zanjo v Bruslju ne bodo odobrili nadomestila, ker gre za slovensko posebnost.

Ob vseh novostih in nejasnostih morajo kmetje marca izpolniti vloge za nadomestila. Po mnenju agrarnega ekonomista Luke Juvančiča je informacij občutno premalo za kvalificirano odločanje in svetovanje.