Minister Vizjak je ocenil, da na negotovost proračuna resorja za delo vpliva tudi gibanje števila brezposelnih. Foto: BoBo
Minister Vizjak je ocenil, da na negotovost proračuna resorja za delo vpliva tudi gibanje števila brezposelnih. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Tomaž Gantar pravi, da je bil projekt DTS UKC Ljubljana zastavljen preveč razkošno. Foto: BoBo
Gantar tudi nad bolniške dopuste
Vizjak zagotavlja začasnost varčevanja

Ministrstvo za delo bo po rebalansu obdržalo skoraj enak obseg sredstev, ministrstvo za zdravje pa bo zaradi zmanjšanih sredstev okrnilo naložbe.

Po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka ima ministrstvo letos na voljo 1,689 milijarde evrov, lanski proračun pa je znašal 1,7 milijarde evrov. Ob tem opozarja, da je proračun ministrstva letos trenutno precej negotov, opozarja.

O rezih v javnem sektorju bosta nocoj govorila tudi gosta Odmevov Dušan Mramor in Boris Pleskovič ob 22. uri na TV Slovenija 1. Vabljeni k ogledu.

Med dejavniki je omenil novo socialno zakonodajo in gibanje števila brezposelnih. Teh je bilo marca nekaj manj kot 111.000, kar je 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Tretji dejavnik pa so ukrepi za uravnoteženje proračuna, vredni 60 milijonov evrov.

Manj denarja za brezposelne
Novi intervencijski ukrepi tudi predvidevajo znižanje nadomestil za brezposelnost in znižanje obsega sredstev za 10 odstotkov, na dobrih 290 milijonov evrov. Delež za ukrepe aktivne politike zaposlovanja med tem ostaja na približno enaki ravni pri okoli 150 milijonih evrov.

Z ukrepi te politike želijo na ministrstvu spodbuditi predvsem zaposlovanje tistih s terciarno izobrazbo, saj njihov delež med brezposelnimi narašča, usposabljati zaposlene, da se bodo hitreje in bolje prilagodili potrebam delodajalcev, in poskrbeti za socialno in delovno vključenost ranljivih skupin prebivalstva.

Več denarja bo šlo za socialno varnost
Za socialno varnost se sredstva z 1,09 milijarde evrov zvišujejo na 1,112 milijarde evrov. Vendar pa številka še ni dokončna, je dejal Vizjak.

Minister je potrdil, da dvigujejo koncesijsko dajatev za študentsko delo in zmanjšujejo delež koncesijske dajatve za študentske organizacije in študentske servise. "Nihče nima načelno nič proti, da se dviguje koncesijska dajatev, imajo pa veliko proti temu, da se znižuje delež za financiranje njihovega delovanja," je dejal in dodal, da se o tem še intenzivno pogajajo.

Tudi pri študentski prehrani predlagajo kompromis: "Bone ukinjamo zgolj v času med 15. julijem in 15. avgustom, ko ni izpitnih rokov, možnost koriščenja bonov po 20. uri pa omejujemo," je povedal. Tudi višina nadomestila za varstvo in nego otroka ne bo smela pasti pod minimalno bruto plačo.

Trpele bodo naložbe v zdravstvu
Ministrstvu za zdravje je predlog rebalansa odškrnil skoraj polovico sredstev, s 103 na 57 milijonov evrov, glede na že potrjeni proračun za letos (za primerjavo, upravnim enotam, ki imajo po trenutno veljavnem proračunu na voljo 80,8 milijona evrov, odvzema le 4,6 milijona evrov). Za naložbe ima ta resor na voljo 37 milijonov evrov, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Tu so bila sredstva tudi najbolj okrnjena, je povedal.

Tako odpade milijon evrov vredna naložba za negovalno bolnišnico v Ljubljani. Zmanjkalo bo tudi tri milijone evrov za opremo bolnišnic, težave bodo tudi pri obnovi kuhinje v bolnišnici na Jesenicah, pravi Gantar.

Najbolj bo trpela naložba v Diagnostično-terapevtsko-servisni objekt Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani. Oba razpisa sta po ministrovih besedah zaustavljena, saj da sta neracionalna, projekt pa je razkošno zastavljen. Za dela, ki bodo na tem projektu vseeno končana letos, je predvidenih devet milijonov evrov, in sicer za helioport, vertikalno komunikacijsko jedro in centralno kuhinjo UKC-ja.

Za hematologijo denar ostaja, za plače ne
Edini projekt, ki je nov in se umešča v investicije, je obnova hematološkega oddelka UKC-ja Ljubljana. Med investicijami, ki bodo potekale naprej, pa je tudi novogradnja onkologije v UKC Maribor, vredna 9,5 milijona evrov.

Za sedem odstotkov manj bo tudi denarja za plače uradnikov na ministrstvu, za blago in storitve za 30 odstotkov, za subvencije za 35 odstotkov in za nižanje transferjev v javne zavode in javne agencije za od 10 do 30 odstotkov.

Gantar tudi nad bolniške dopuste
Vizjak zagotavlja začasnost varčevanja