V akciji dan odvetniške pravne pomoči sodeluje okoli 500 odvetnikov iz skoraj vseh odvetniških pisarn po vsej državi. Foto: BoBo
V akciji dan odvetniške pravne pomoči sodeluje okoli 500 odvetnikov iz skoraj vseh odvetniških pisarn po vsej državi. Foto: BoBo

Pri odvetnikih je tako bilo mogoče brezplačno izvedeti, ali je težava takšna, da terja sodno rešitev. Gre za prvo pravno analizo težave, zato je pomembno, da imajo stranke s seboj ključno dokumentacijo, je opozoril predsednik odvetniške zbornice Roman Završek, pri čemer so zelo pomembni tudi roki.

"Rok, ki je iztekel, ki je potreben za uveljavljanje določenih pravnih dejanj, je izredno pomembna stvar, kljub morebitni poznejši utemeljenosti zahtevka," pravi Završek.

Odvetniški dan pro bono izkoristijo tudi takšni, ki bi si sicer odvetnika lahko plačali, ali pa takšni, ki se prijavijo pri več odvetnikih in zbirajo različna mnenja, ali pa preverjajo delo svojega odvetnika, ki ga sicer plačujejo.

"S tem seveda zasedejo prostor drugim. Nekdo se je naročil pri petih odvetnikih in hodi od enega do drugega. S tem onemogoča drugim, da bi prišli do pravne pomoči," pojasnjuje odvetnik Andrej Razdrih.

Odvetniki sprejmejo vse, večina pa je takšnih, ki pridejo z resno pravno težavo in tudi resnim namenom. V zadnjih letih je največ vprašanj v zvezi z delovnopravno zakonodajo.

"Ljudi zanimajo njihove pravice v zvezi z delom. Vedno več je samozaposlenih, t. i. s. p.-jev, kar je samo druga oblika prekarnega dela. Iz tega je zelo veliko vprašanj," je še pojasnil Razdrih.

Kateri odvetniki sodelujejo v akciji, je mogoče preveriti na spletni strani odvetniške zbornice.

Odvetniki nudijo brezplačno pomoč
Odvetniki nudijo brezplačno pomoč