Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Za študijsko leto 2023/2024 bo na voljo 16.643 mest za državljane Slovenije in držav Evropske unije, 992 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in 2157 mest za tujce, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU-ja.

Vpisna mesta za študijsko leto 2023/2024 razpisuje pet javnih visokošolskih zavodov – univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto – ter 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo, vključno z Univerzo v Novi Gorici, Novo Univerzo in Univerzo v Novem mestu.

Sprememba na pravni fakulteti

Novost v letošnjem razpisu je, da se je na Univerzi v Ljubljani univerzitetni študijski program Pravo na pravni fakulteti spremenil iz univerzitetnega programa v enovit magistrski študijski program, ki traja pet let in ima 300 kreditnih točk.

Več mest na psihologiji in radiologiji

Pri razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe pa povečujejo število ponujenih rednih vpisnih mest za vpis v 1. letnik za slovenske državljane in državljane držav EU-ja na treh študijskih programih. Na univerzitetnem študijskem programu psihologije se na ljubljanski filozofski fakulteti število rednih vpisnih mest spreminja s sedanjih 60 na 90, na mariborski filozofski fakulteti pa s sedanjih 35 na 50. Na ljubljanski zdravstveni fakulteti pa se na visokošolskem strokovnem študijskem programu radiološke tehnologije število rednih vpisnih mest dviguje s sedanjih 40 na 60.

Spremembi naj bi želel premier sam

Razpis za vpis je bil sicer uvrščen na dnevni red seje vlade prejšnji četrtek, a so ga umaknili iz obravnave, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili na pristojnem ministrstvu. Po poročanju medijev naj bi ga z dnevnega reda seje vlade umaknil premier Robert Golob, saj naj bi bilo po njegovem mnenju v prvotnem predlogu razpisa premalo mest za radiologe in psihologe.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je v ponedeljek za Radio Slovenija sicer izpostavil, da je vlada s povečanjem vpisa le sledila željam dveh fakultet, s tem pa jim želijo tudi zagotoviti dodatna sredstva.

Papič podobno Janševo odločitev kritiziral

Prav pomanjkanje sredstev pa naj bi bilo po ocenah Univerze v Ljubljani, poleg kadrovske in prostorske stiske, glavni razlog, da števila vpisnih mest niso povečali že prej, so še poročali mediji. Spomnili so, da je pred dvema letoma podobno odločitev sprejel tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je spremembo razpisa utemeljeval s prilagajanjem trgu dela. Papič, ki je v tistem času zasedal položaj rektorja Univerze v Ljubljani, je Janševo odločitev takrat kritiziral in dejal, da s tem v negotovost potiskajo celotno generacijo dijakov.