V ponedeljek so vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji zaprle vrata. Kot je takrat ocenila ministrica, bi lahko ukrep veljal najmanj dva tedna. Foto: BoBo
V ponedeljek so vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji zaprle vrata. Kot je takrat ocenila ministrica, bi lahko ukrep veljal najmanj dva tedna. Foto: BoBo

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je srečala s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol, šol s prilagojenim programom in glasbenih šol, ki so ji predstavili stanje in opažanja ob zaprtju šol. Vprašanja so se nanašala predvsem na pouk na daljavo.

Sorodna novica Kacin: Stvari se po sprejetju številnih ukrepov vsak dan izboljšujejo

Pojavljajo se posamezni primeri veččlanskih družin, ki ne zmorejo izvrševati procesa učenja na daljavo, ker za to nimajo tehničnih zmožnosti, v smislu več računalnikov na gospodinjstvo. Te težave se zavedajo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je dejala ministrica in dodala, da iščejo rešitve, saj "šolskega leta res ne bi radi podaljšali", so sporočili z ministrstva.

Otroci naj se učijo tudi na klasičen način

Staršem, ki imajo več otrok, ministrica predlaga, da otrokom svetujejo, naj se učijo tudi na klasičen način, torej s pomočjo učbenikov in delovnih zvezkov. "Tudi v kriznih razmerah smo odgovorni za to, da se učni proces nadaljuje, četudi na drugačen način kot običajno, a zagotovo je to nujno," so se strinjali udeleženci sestanka.

Sorodna novica Potniški letalski promet obstal, trgovine z živili s spremenjenim delovnim časom

Šole zaprte za najmanj dva tedna

V ponedeljek so namreč vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji zaprle vrata. Kot je takrat za TV Slovenija ocenila ministrica, bi lahko ukrep veljal vsaj dva tedna, "če pogledamo primerljive države, kjer se je virus že razvil, pa govorimo tudi o enem mesecu, lahko pa še več".

Kot je dejala v ponedeljek, so otroci, mladostniki, študentje dobili navodila glede študija oz. učenja na daljavo. "Tisti, ki tega še niso dobili, bodo to zanesljivo dobili v teh dneh, tako da je od naslednjega tedna navodilo vsem ravnateljem, da mora delo na daljavo potekati," pravi ministrica in dodaja, da želijo v teh okoliščinah vzpostaviti čim bolj nemoten učni proces.

Že prvi dan pa so se pojavile težave s preobremenjenostjo spletnih strani, ki ponujajo te vsebine.

Sorodna novica Velike Lašče: Okužena občinska svetnica, občina vsaj en teden zaprta

Prost dostop do učbenikov in delovnih zvezkov

Vsaka šola s pomočjo ravnatelja sama odredi oz. se odloči, na kakšen način bo to učenje na daljavo potekalo. Različnih orodij za učenje na daljavo je dovolj, je zagotovila Kustečeva in dodala, da so jih vrsto let razvijali in spodbujali njihovo uporabo. Izobraževalne vsebine bodo zagotavljali tudi na 1. programu TV Slovenija in na radiu, "velika zahvala gre tudi založbama Mladinska knjiga in Rokus, ki sta odprli dostop do vseh učbenikov in delovnih zvezkov". Pozneje se je za enak ukrep odločila tudi založba Modrijan.

V času, ko ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa predvidevajo delovanje v domačem okolju in izključujejo javno življenje, knjižnice pa so zaprte, tudi Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča na daljavo. "V zadnjem času dobivamo veliko sporočil od staršev, da iščejo knjige za domače branje, ki pa niso dostopne, tako da smo poslali priporočilo, da tudi učitelji uporabljajo našo digitalno knjižnico in gradiva, ki so javno dostopna vsem, kljub temu, da so javne ustanove zdaj zaprte," je povedal Žiga Cerkvenik iz službe za prireditve in odnose z javnostjo. Dostop do knjig na daljavo omogoča tudi spletna knjigarna in knjižnica Biblos. Omogoča izposojo ali nakup e-knjige, odprt je 24 ur na dan vse dni v tednu, kako in na katerih napravah deluje, pa je mogoče izvedeti na samem portalu.