Pet odstotkov slovenskih gospodinjstev si v letu 2008 ni moglo privoščiti osebnega avtomobila, tretjina gospodinjstev pa si ni mogla privoščiti enotedenskih počitnic, ugotavljajo na Sursu. Foto: EPA
Pet odstotkov slovenskih gospodinjstev si v letu 2008 ni moglo privoščiti osebnega avtomobila, tretjina gospodinjstev pa si ni mogla privoščiti enotedenskih počitnic, ugotavljajo na Sursu. Foto: EPA
Obrok
Mesni ali enakovredni vegetarijanski obrok si je lahko privoščilo 86 odstotkov gospodinjstev. Foto: MMC RTV SLO

Anketa statističnega urada je pokazala, da petina gospodinjstev pričakuje, da se bo finančno stanje v gospodinjstvu v naslednjem letu še poslabšalo. 3 od 10 gospodinjstev so leta 2008 le s težavo priživela mesec s svojimi dohodki, kar je za pet odstotnih točk več kot leta 2007. V vsakem desetem gospodinjstvu se je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem občutneje zmanjšal skupni dohodek gospodinjstva.

Ni vsak dan raznovrstne hrane
14 odstotkov vseh gospodinjstev si ni moglo privoščiti mesnega ali enakovrednega vegetarijanskega obroka vsaj vsak drugi dan. V najslabšem položaju so bila seveda tista z najnižjimi dohodki, saj si je tak obrok lahko privoščilo le 72 odstotkov teh gospodinjstev.

Nepričakovane izdatke za 470 evrov bi v letu 2008 lahko pokrila dobra polovica gospodinjstev. Stanovanjski stroški so v letu 2008 predstavljali veliko breme za dobro tretjino gospodinjstev, za polovico srednje veliko breme, za preostalih 14 odstotkov gospodinjstev pa ti stroški niso bili breme.

Velik odstotek z minusom na računu
V letu 2008 je tretjina gospodinjstev odplačevala nakupe na obroke ali druge nestanovanjske kredite. Med vsemi gospodinjstvi sta dva odstotka zamujala pri odplačilih kreditov, za 12 odstotkov pa je bilo odplačevanje kredita veliko breme. Dobra četrtina gospodinjstev z osebnim računom je bila v času anketiranja zaradi finančnih težav v negativnem stanju najmanj na enem računu katerega izmed članov gospodinjstva.

V letu 2008 je vsako tretje gospodinjstvo živelo v stanovanju, v katerem se je pojavljala vsaj ena od naslednjih treh težav - puščajoča streha; vlažne stene, temelji ali tla; trhli okenski okvirji ali tla. V premalo svetlih stanovanjih je živela dobra desetina gospodinjstev, sedem odstotkov gospodinjstev pa si ni moglo privoščiti primerno toplega stanovanja. Število gospodinjstev z obema težavama se je glede na leto 2007 povečalo za dve odstotni točki.