Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britansko zunanje ministrstvo želi delegacijo EU-ja obravnavati kot zastopnika mednarodne organizacije, kar pomeni, da diplomati EU-ja ne bi imeli popolne zaščite, ki jim jo nudi dunajska konvencija, kot sta imuniteta pred pridržanjem in kazenska jurisdikcija, navaja britanski BBC.

Veleposlanik EU-ja tako ne bo mogel predati poverilnih pisem kraljici Elizabeti II., kot to velja za vodje drugih diplomatskih predstavništev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je že novembra lani v odzivu na britanski predlog glede statusa predstavništva EU-ja na Otoku zapisal, da so "zelo zaskrbljeni". "Predlog ne odraža posebnega statusa EU-ja niti ne ustreza prihodnjim odnosom med EU-jem in Združenim kraljestvom kot pomembno tretjo državo," je zapisal britanskemu zunanjemu ministru Dominicu Raabu. Dodal je, da predlog ne more biti podlaga za dogovor.

V Evropski komisiji so danes poudarili, da se Združeno kraljestvo kot podpisnica lizbonske pogodbe dobro zaveda statusa EU-ja v zunanjih odnosih in je, ko je bila še članica Unije, takšen status tudi podpirala. "EU ima po svetu 143 delegacij, enakopravnih diplomatskim predstavništvom. Brez izjeme so vse države gostiteljice tem delegacijam in njihovim uslužbencem podelile enak status, kot ga imajo diplomatska predstavništva držav v skladu z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, česar se Združeno kraljestvo dobro zaveda".

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo London delegacijo EU-ja "obravnaval ustrezno in brez odlašanja".

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je medtem Združeno kraljestvo pozval, naj bo previdno. "Nismo mednarodna organizacija kot druge. Smo Unija in Združeno kraljestvo je bilo 47 oziroma 48 let del te Unije," je poudaril Barnier, ki je po novem svetovalec predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za izvajanje sporazuma o prihodnjih odnosih med EU in Otokom.

Na britanskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da pogovori o statusu delegacije EU-ja v Združenem kraljestvu še potekajo. Otok je iz EU uradno izstopil januarja lani, letos pa je zapustil še evropski notranji trg in carinsko unijo. Status veleposlanika EU-ja v Londonu sicer ni bil del pogajanj o odnosih po brexitu.