Sviz si želi, da bo država še naprej zagovarjala javno šolstvo. Foto: BoBo
Sviz si želi, da bo država še naprej zagovarjala javno šolstvo. Foto: BoBo
Luka Mesec
ZL je dejal, da Makovec Brenčičeva pooseblja neoliberalen pogled na izobraževanje. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič
Kandidatka za ministrico uživa podporo koalicijskih strank. Foto: BoBo

Na odločitev premierja Mira Cerarja, da kot kandidatko za ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlaga Majo Makovec Benčič, so se odzvali v visokošolskem sindikatu in sporočili, da od ministrske kandidatke še pred predstavitvijo v državnem zboru pričakujejo, da "se bo jasno distancirala od konkretnih primerov zasebnega okoriščanja v javnem visokem šolstvu in predlagala ustrezne rešitve". Kot prioriteti izpostavljajo tudi uskladitev proračuna za visoko šolstvo za leto 2015 s socialnim sporazumom in sodelovanje s socialnimi partnerji.

Pričakujejo poštenost in politično suverenost
Prav dialog s socialnimi partnerji poudarjajo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Od nove ministrice pričakujejo poštenost, etiko ter politično in strokovno suverenost. Želijo si tudi zagotovila, da bo država zagovarjala javno šolstvo. Glavni tajnik Branimir Štrukelj, ki predlagane kandidatke osebno ne pozna, je povedal: "Vsakemu človeku je treba dati priložnost, da pokaže, kdo je in kaj želi doseči."

ŠOS predlagano ministrico podpira
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) predlog imenovanja pozdravlja, predsednik Žiga Schmidt je ob tem povedal: "Predlagana ministrica ima našo podporo, ki pa ni samoumevna, saj pričakujemo hitro ukrepanje in pozitivne rezultate."

Z izbiro je zadovoljen tudi podpredsednik rektorske konference in rektor primorske univerze Dragan Marušič: "Verjamem, da se bo sposobna spopasti z izzivi slovenskega šolstva." Ob tem pa je dodal, da se bo morala ministrica lotiti tudi odprave posledic bolonjske reforme in urediti stabilno financiranje univerz.

Znanosti dati veljavo, ki ji pripada
Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös od kandidatke za ministrico pričakuje "ustalitev in predvidljivost financiranja znanosti". Želi si še, da bi najverjetnejša prihodnja ministrica krepila avtonomijo agencije.

Direktor Instituta "Jožef Stefan" Jadran Lenarčič je dejal, da kandidatko za ministrico sprejema "z velikim upanjem, da bo znanosti in tehnologijam dala težo, ki jima gre, če se naj Slovenija začne premikati naprej".
Koalicija je z izbrano kandidatko zadovoljna
V koaliciji so s predlagano kandidatko zadovoljni, v SD-ju so Makovec Brenčičevo označili za verodostojno kandidatko, ki lahko resorju prinese stabilnost. V DeSUS-u zaupajo premierjevi presoji, zanima pa jih predvsem odnos kandidatke do javnega šolstva.
Opozicija čaka na zaslišanje
ZL je izrazil prepričanje, da Makovec Brenčičeva pooseblja neoliberalen pogled na izobraževanje. Poslanec ZL-ja Miha Kordiš je ob tem povedal, da "kandidatka brez ovinkarjenja navija za podrejanje izobraževanja gospodarstvu in zasebnim interesom", zato kandidatke za ministrico po vsej verjetnosti ne bodo podprli. Tudi v NSi-ju se bodo po napovedih predsednice stranke Ljudmile Novak o morebitni podpori kandidatki odločili po njeni predstavitvi na pristojnem odboru DZ-ja. Podobno so se odločili tudi v SDS-u, kjer bodo Cerarjevo izbiro komentirali šele po zaslišanju Makovec Brenčičeve. V ZaAB-u menijo, da ima kandidatka sicer "široko paleto strokovnega znanja in izkušenj", vendar pa ji primanjkuje političnih.