Butarice so spomin na palmove veje, s katerimi so verniki slovesno pozdravljali Jezusa. Foto: MMC RTV SLO
Butarice so spomin na palmove veje, s katerimi so verniki slovesno pozdravljali Jezusa. Foto: MMC RTV SLO
Nikolajeva ladja
V Ljubljani bo maša v stolnici sv. Nikolaja. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež

Praznik se obhaja teden dni pred veliko nočjo, verniki pa ga zaznamujejo tudi z branjem evangelijskega poročila o Jezusovem trpljenju, pasijona.

Po blagoslovu zelenja maše v slovenskih stolnicah
Obred cvetne nedelje se začne z blagoslovom zelenja (v Sloveniji oljčnih vejic in butar) pred cerkvijo, verniki pa ga nato v procesiji in med petjem slavilnih pesmi nesejo v cerkev. Zelenje je od kraja do kraja različno, ponekod šopke okrasijo s spomladanskim cvetjem, po obredu pa ga odnesejo domov, saj ima simboličen pomen. Tako na Primorskem na cvetno nedeljo blagoslovljena oljčna vejica predstavlja mir.

V Sloveniji so se verske slovesnosti začele ob 9. uri, ko sta z blagoslavljanjem zelenja začela ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in novomeški škof Andrej Glavan. Blagoslovu sta sledili maši v ljubljanski in novomeški stolnici.

Mašo so v svojih krajih darovali tudi apostolski administrator celjske škofije Anton Stres, koprski škof Metod Pirih, mariborski nadškof Franc Kramberger in murskosoboški škof Marjan Turnšek.

Verniki praznujejo tudi dan mladih
V rimski škofiji in nekaterih drugih delih sveta bodo na cvetno nedeljo obhajali tudi svetovni dan mladih. Papež Benedikt XVI. je poslanico mladim po svetu namenil iskanju velikega upanja in jim zaupal novo evangelizacijo, "ki jim bo pomagala znova odkriti obličje Boga".

A. K. K.