Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar predvsem zaradi nestrinjanja z vodstvom SMC-ja glede migracijske in varnostne politike, pri kateri so ji, kot pravi, velikokrat javno odrekli podporo. Foto: BoBo
Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar predvsem zaradi nestrinjanja z vodstvom SMC-ja glede migracijske in varnostne politike, pri kateri so ji, kot pravi, velikokrat javno odrekli podporo. Foto: BoBo
Odhod Györkös Žnidarjeve je nakazala že njena odločitev, da na zadnjih volitvah v DZ ne bo kandidirala na listi SMC-ja. Med drugim se ni strinjala s programom SMC-ja pri varnostni politiki. Foto: BoBo

Vodstvo SMC-ja ji je velikokrat odreklo podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v DZ glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko.

Po njenih navedbah so ji prav poudarjanje varnosti in prizadevanje za vzdržno migracijsko sliko v vodstvu SMC-ja očitali kot "nekompatibilno z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC". Ob tem nekdanja ministrica ugotavlja, da pa SMC kot tedaj največja vladna stranka ni naredila nič konkretnega v smeri sprejetja celovite državne migracijske strategije, ki bi migracije zajela širše kot samo iz perspektive zakonskih varnostnih nalog MNZ-ja.

Spremembe v vodstvu stranke
Svet SMC-ja je danes za novega generalnega sekretarja stranke izvolil Andreja Klemenca. Na tem položaju bo nasledil Jožeta Artnaka, ki odhaja v pokoj. V izvršilnem odboru stranke pa so zamenjali dozdajšnje ministre iz vrst SMC-ja z ministrico za delo Ksenijo Klampfer in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

"Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci," je ostra Györkös Žnidarjeva, ki meni, da se to dosega s temeljito razpravo o migracijski oz. azilni strategiji države in s posledično spremembo zakonodaje, "do česar pa navkljub takratnemu velikemu številu SMC-jevih poslancev ni prišlo, in to niti v poplavi vloženih predvolilnih zakonov".

Odhod Györkös Žnidarjeve je nakazala že njena odločitev, da na zadnjih volitvah v DZ ne bo kandidirala na listi SMC-ja. Med drugim se ni strinjala s programom SMC-ja pri varnostni politiki.

Cerar obžaluje njen odhod
Predsednik SMC-ja in nekdanji premier Miro Cerar je v odzivu obžaloval odločitev Györkös Žnidarjeve, čeprav meni, da glede na njene utemeljitve za to ni bilo razloga in da nekdanja ministrica to zadevo dojema preveč subjektivno. Poudaril pa je, da v stranko ljudje prihajajo in odhajajo, le septembra so dobili 30 novih članov. "Kljub temu, da obžalujem odhod vsakogar, se predvsem veselim tega, da se stranka krepi in da gremo naprej v skladu z našimi programskimi načeli in cilji," je pojasnil Cerar.

Zavrnil je tudi očitke Györkös Žnidarjeve, da ji je vodstvo stranke večkrat odreklo podporo. "Kot predsednik vlade sem skupaj s koalicijo vseskozi podpiral takšno politiko glede migracij in sorodnih zadev, ki je Slovenijo prikazala kot izredno solidarno, humano in učinkovito državo. Ni sporno, da je SMC v vseh ključnih zadevah ministrico podpiral, bile pa so tudi znotraj stranke diskusije o določenih vprašanjih in ministrica jih je očitno dojela kot razhajanje stališč," je ugotavljal Cerar, ki je poudaril, da je imela v njem in v vseh ključnih akterjih v stranki vseskozi podporo, sicer ne bi mogla izpeljati ključnih zadev. "Verjamem, da smo na tem področju v sodelovanju z njo, ki je to delo dobro opravila, peljali tako, kot je bilo treba," je sklenil Cerar v izjavi pred današnjo sejo sveta SMC-ja.