Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Foto: BoBo
Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Foto: BoBo

"Vesna se v politični prostor podaja z ljudmi akcije in dodelanim programom," so sporočili iz stranke po ustanovnem kongresu, ki je bil v kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi.

Ob tem so poudarili, da je stranka "v poplavi zelenih strank svojo drugačnost pokazala že z izbiro kraja, kjer začenja svojo politično pot". "Zagorje ob Savi ima velik pomen zaradi trajnostnih prizadevanj in je simbol dosežkov posameznikov in informiranih lokalnih oblasti, povezanih v skrbi za okolje in boljšo prihodnost družbe. Za pomembna temelja svojega delovanja ima stranka dodelan program s predlogi za dejanske izboljšave in ljudi, ki so se s svojimi preteklimi dejanji že izkazali," so poudarili.

NEK 2 kot ena od ključnih tem

Macerl je za Odmeve povedal, da je njihov cilj udeležba v vladi. V opoziciji lahko samo kritizirajo, v vladi pa lahko dejansko spreminjajo tiste stvari, za katere že leta opozarjajo, da so napačne. Je pa pomembno, s kom v vlado: s podobno mislečimi, podobnimi programi, podobnimi vrednotami. SDS tem merilom ne ustreza, pravi Macerl. Je pa mogoče projektno sodelovanje čez takšen mejnik, če je treba izpeljati poseben projekt, denimo kavcijski sistem, je dodal Macerl. Zgojznik je razkrila, da bodo za poslance kandidirali vsi člani vodstvenih organov stranke, da pa niso še vsa mesta popolnjena. Kot eno izmed ključnih tem je izpostavila referendum o drugem bloku krške jedrske elektrarne. Vesna namreč projektu nasprotuje.

Sopredsednik Uroš Macerl je ob tem pozval k pridružitvi stranki, saj "zmanjkuje časa, da bi le nemočno opazovali, kako se stanje slabša". Po njegovih besedah je tudi čas, da "pokažemo vrata popolni razklanosti med ljudmi, okoljskemu kriminalu, socialni nepravičnosti in slabemu položaju mladih".

Kot je Macerl povedal v izjavi za medije po kongresu, je stranka nastala iz ljudi, ki so v številnih akcijah dokazali, da so pripravljeni delati za dobro družbe in da skupaj zmorejo. Državo želijo popeljati na pravo pot, je dejal. Ker skupaj zmorejo, je po Macerlovem mnenju čas, da se prekine razklanost družbe in da se v ospredje postavijo povezovanje in skupni projekti. Treba je poskrbeti za mlade in jim zagotoviti delovna mesta ter stanovanja, prav tako je treba končati gospodarski in okoljski kriminal, pravi Macerl.

Tudi Vesna proti sodelovanju s SDS-om

"To je zaveza, ki je ne bomo izpolnjevali le v besedah, ampak v akcijah, ker smo ljudje akcije," je zatrdil. Če pridejo v parlament, kar je njihov namen, merijo na vstop v vlado, saj v opoziciji lahko samo kritizirajo, je napovedal Macerl in dodal, da na sodelovanje s SDS-om zaradi pogojev, v katerih ta stranka deluje, niso pripravljeni, saj delo te stranke ne sodi v kontekst njihovega etičnega standarda in zavez.

Nastala je nova stranka Vesna

Zgojznik pa je dejala, da so z ustanovitvijo stranke Vesna podali trden temelj resnični zeleni politiki in demokratičnemu odločanju znotraj stranke. Meni tudi, da je stranka Vesna stranka ljudi in vsebine.

"Prizadevali si bomo, da bo naša politika iskrena, transparentna in demokratična. Ne bomo dajali lažnih obljub, ki jih ne bomo mogli izpolniti. Naše delo je tisti dokaz, ki daje trdnost vsemu skupaj in ta zanos želimo ponesti tudi v politiko," je še poudarila Zgojznik.

Podpredsednica stranke Jasmina Jerant je pojasnila, da strankarski program temelji na štirih stebrih, kot so okolje, socialna pravičnost, demokracija in ustvarjalnost.

Podpredsednika stranke sta postala Jasmina Jerant in Klemen Belhar, na kongresu pa so potrdili tudi druge organe stranke, strankin statut in program.

Za kaj se bodo zavzemali

Ožje vodstvo. Foto: BoBo
Ožje vodstvo. Foto: BoBo

Med najpomembnejšimi temami stranke bodo naložbe v zeleno gospodarstvo, trajnostne modele kmetovanja in ekološko pridelavo hrane, izboljševanje mobilnosti, pridobivanje energije iz resnično obnovljivih virov, reševanje stanovanjske problematike ter skrb za demokracijo, transparentnost in inkluzivnost političnega delovanja. "Vsa ta področja so z oprijemljivimi predlogi za rešitve zapisana v programu stranke," so ob tem poudarili v Vesni.

Ustanovitev stranke so pozdravili in ji zagotovili svoje sodelovanje tudi številni predstavniki evropskih zelenih strank, med njimi sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, sopredsednika skupine Zelenih v Evropskem parlamentu Bas Eickhout in Ska Keller, generalna sekretarka skupine Zelenih v Evropskem parlamentu Vula Tsetsi in drugi. Na ustanovnem kongresu so svojo dobrodošlico novi stranki izrekli tudi župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, koordinator Kluba neodvisnih županj in županov Marko Funkl, ekolog in prvi predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut ter publicistka Manca Košir.