Veterani vojne za Slovenijo se bodo spomnili svojih zaslug za samostojnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Veterani vojne za Slovenijo se bodo spomnili svojih zaslug za samostojnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar
Igor Bavčar je dejal, da je bila ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite predpogoj za vse uspehe Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Veterani praznujejo svoj dan

Na današnji dan leta 1993 je bila ustanovljena Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki so jo veterani zaznamovali s slovesnostjo v Vačah.

Kot je poudaril osrednji govornik na slovesnosti, minister za obrambo , odločitev za upor zvezni oblasti 17. maja 1990 ni bila lahka in je zahtevala veliko poguma, a narod je bil enoten in je izkoristil edinstveno priložnost za osamosvojitev.

Dodal je, da je imela odločitev za lastno državo za podlago tudi partizanski boj, veliko vlogo pa je imel tudi general Rudolf Maister, borec za severno mejo.

Udeležence slovesnosti sta nagovorila tudi predsednik ZVVS Janez Pajer in župan občine Litija Franci Rokavec. "Veterani v slovenski družbi nismo dovolj priznani in smo potisnjeni v ozadje," je dejal Pajer, ki je opozoril, da jih moti predvsem neurejen socialni in zdravstveni položaj. Obljubil je, da se bo kot novi predsednik veteranske organizacije zavzel za izboljšanje njihovega statusa.

Na slovesnosti je ZVVS podelila tudi priznanja zveze. Spominsko plaketo je prejel tudi minister Erjavec.

Druga pomembna obletnica, ki so jo obeležili v geometričnem središču države, je bila 40-letnica ustanovitve teritorialne obrambe.

Začelo se je 15. maja 1990...
Takratne oblasti so 15. maja 1990 izdale ukaz, da mora Teritorialna obramba predati orožje Jugoslovanski ljudski armadi. Ta ukaz so občinski štabi TO-ja zavrnili in že 17. maja je kot odziv na pobiranje orožja Teritorialni obrambi začela delovati Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), ki je pomembno vplivala na razvoj obrambnih sil in na samostojnost Slovenije.

Z zavrnitvijo ukaza o razorožitvi TO-ja so bile vzpostavljene razmere za nastanek obrambnih sil novonastajajoče države ter razmere za zagotovitev materialnih in tehničnih možnosti za poznejšo obrambo pred vojaško agresijo Jugoslovanske ljudske armade v letu 1991.

MSNZ varovala Slovenijo ob napadu jugoslovanske vojske
Manevrsko strukturo narodne zaščite je v tajnosti oblikovala skupina pripadnikov tajne milice in TO-ja pod vodstvom takratnih sekretarjev za obrambo in notranje zadeve, Janeza Janše in Igorja Bavčarja. Ta je bila tri mesece pozneje, ob pomoči specialne in posebne enote slovenske milice, sposobna zavarovati Slovenijo pred oboroženim napadom Jugoslovanske ljudske armade.

Bavčar in Krkovič polna spominov in pohval
Že v petek so na slovesnosti zaznamovali obletnico ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite, kjer sta kot slavnostna govornika nastopila tudi Igor Bavčar ter idejni začetnik in poznejši operativni vodja MSNZ-ja, brigadir Tone Krkovič. "Ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite je bil eden od tistih dogodkov, ki je pripeljali do plebiscita, osamosvojitve, zmage v vojni in vstopa Slovenije v Evropsko unijo," je izjavil Bavčar, Krkovič pa je dejal, da gre za dan Slovenske vojske v pomenu njenega nastanka in da je to tudi obletnica njegovega življenjskega dela.

Slovesnosti se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so omogočili začetek procesa, zaradi katerega je Ljubljana danes glavno mesto najuspešnejše države med novimi članicami Evropske unije.

Veterani praznujejo svoj dan