Spomenik sta odkrila murskosoboški župan Štihec in predsednik Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje Ciril Magdič. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Spomenik sta odkrila murskosoboški župan Štihec in predsednik Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje Ciril Magdič. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Ladislav Lipič
Če nam ni uspela sprava ali vsaj pomiritev zaradi dogodkov iz 2. svetovne vojne, nas naj ne razdvajajo dogodki iz časa osamosvojitvene vojne, je na slovesnosti v Kočevju povedal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič. Foto: BoBo
Bojkot odkritja spomenika zaradi Krkoviča

Župan Murske Sobote Anton Štihec je kot slavnostnega govornika namreč povabil načelnika manevrske strukture narodne zaščite leta 1990 Toneta Krkoviča, s tem pa po mnenju Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo "ponižal branilce mesta".

- premierka Alenka Bratušek ob dnevu samostojnosti in enotnosti: Nismo na cilju, smo pa na pravi poti

Preberite tudi: Znani Slovenci se spominjajo decembra 1990

Združenje je v sporočilu za javnost zapisalo, da jih je župan Štihec "izigral", saj je najprej sprejel njihovo ponudbo, da bo slavnostni govornik sam, po predstavitvi Bele knjige slovenske osamosvojitve v Murski Soboti, na kateri je sodeloval, pa je privolitev preklical in kot govornika povabil Krkoviča, ne pa - kot so mu predlagali veterani - katere izmed "številnih zaslužnih osebnosti iz pokrajine".

"Nadaljevanje prisvajanja zaslug osamosvojitve ozke skupine ljudi"
Veterani priznavajo, da jim je župan "po dolgem pregovarjanju res ponudil možnost, da bi poleg gospoda Krkoviča spregovoril tudi predstavnik veteranov, vendar zaradi nepredvidenih zapletov nihče izmed povabljenih predloga ni mogel ali želel sprejeti".

Če se je že župan odrekel tej časti zaradi nepoznavanja takratnih dogodkov, bi si jo po njihovem mnenju prav gotovo zaslužil kdo, ki je v takratnih dogodkih sodeloval. Zato takšno početje označujejo kot "nadaljevanje prisvajanja zaslug osamosvojitve ozke skupine ljudi, ki se jim iz politične preračunljivosti pridružujejo tudi ljudje, ki o tem času ne vedo nič ali, kot sami izjavljajo, zelo malo".

Štihec in Krkovič poudarjala pomen enotnosti
Župan je zaplet označil za "težavo veteranov", ker so slovesnost bojkotirali izključno zato, ker jim ni ustrezal govornik, zato bi se morali po njegovem mnenju vprašati, kdo deli branilce v tem primeru.

V govoru sta oba s Krkovičem poudarila, da gre za spomenik vsem branilcem in da se ne smemo deliti, pač pa moramo biti enotni kot takrat, ko smo se skupaj odločili za samostojnost, uspeli pa prav zato, ker so bili policisti in pripadniki teritorialne obrambe enotni.

V okrnjeni sestavi tudi policijsko veteransko združenje Sever
Tudi policijsko veteransko združenje Sever za Pomurje je pri odkritju sodelovalo "v okrnjeni sestavi". V slavnostnih uniformah sta bila le predsednik in praporščak, sicer pa je za vse veterane, tako policiste kot teritorialce, veljalo, da jim je bila prepuščena odločitev o udeležbi na slovesnosti.

Na spomeniku iz marmorja, katerega osnova je protitankovska ovira, stal pa je nekaj manj kot 9.000 evrov, so zapisana imena Mestne občine Murska Sobota, Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota, stoji pa v neposredni bližini znanega spomenika osvoboditeljem v drugi svetovni vojni.

Lipič: "Veterani obsojamo početje posameznih političnih strank"
Dan samostojnosti so sicer počastili tudi v Kočevju - na prireditvi v tamkajšnjem parku je bil slavnostni govornik Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Dotaknil se je zaslug teritorialne obrambe (TO) ter izpostavil današnje prepire in politične delitve - v nasprotju z decembrom 1990, ko "smo bili Slovenci na plebiscitu zelo enotni", je poročala dopisnica Televizije Slovenije Duška Lah.

17. decembra, nekaj dni pred načrtovanim plebiscitom, je bil v Kočevski Reki prvi postroj slovenske vojaške sile, ki ga upravičeno označujemo za enega pomembnejših dogodkov v procesu osamosvajanja, saj smo takrat jasno pokazali, da bomo svojo državo branili z orožjem in zanjo tudi umirali, je poudaril Lipič.

Dotaknil se je tudi današnjih razprtij: "Vrednote naše osamosvojitve bi morale biti skupne in splošno sprejete med vsemi nami. Ne bi se smelo dogajati, da v svojih javnih nastopih govorimo in izražamo želje po sodelovanju in sožitju, s svojimi dejanji pa že naslednji trenutek vse izrečeno podiramo in razdvajamo ljudi. Če nam ni uspela sprava ali vsaj pomiritev zaradi dogodkov iz 2. svetovne vojne, nas naj ne razdvajajo dogodki iz časa osamosvojitvene vojne. Takšno početje posameznih političnih strank - še posebej njihovih predsednikov in izpostavljenih članov - veteranke in veterani vojne za Slovenijo odločno obsojamo!'' je bil oster.

Bojkot odkritja spomenika zaradi Krkoviča