Državni svet bo odločal o vetu na novelo obrtnega zakona. Foto: BoBo
Državni svet bo odločal o vetu na novelo obrtnega zakona. Foto: BoBo
Veto na obrtni zakon

Odložilni veto na novelo obrtnega zakona je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Kot je v imenu predlagateljev povedal svetnik Alojz Kovšca, sicer predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS), se je lanskega posvetovalnega referenduma o obliki članstva v OZS-ju udeležilo 18,16 odstotka vseh volilnih upravičencev, za prostovoljno obliko članstva pa je glasovalo le 6.448 od skupno 51.318 članov.

Zato menijo, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene. Predlagatelji veta so prepričani, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog. Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi, poudarjajo.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič je dejal, da je veto nepotreben. Zavrnil je očitek, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo.

Pojasnil je, da vlada v povezavi z referendumom OZS-ja ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Vodstvo zbornice je samo organiziralo referendum, zato gre za njihovo avtonomno odločitev, je pojasnil Rožič in dodal, da OZS tudi v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Za zakon bo potrebna absolutna večina
Državni zbor bo moral o noveli obrtnega zakona, ki jo je sprejel 5. marca, zdaj odločati znova, takrat pa bo morala za potrditev glasovati absolutna večina vseh poslancev. Državni zbor je novelo obrtnega zakona, ki je podlaga za uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), potrdil prejšnji torek.

Predlagatelji odložilnega veta so v predlogu za veto navedli pojasnilo gospodarskega ministrstva, da so predlagali ukinitev obveznega članstva v OZS-ju na podlagi izvedenega referenduma zbornice o obliki članstva, ki je potekal aprila lani.

Izvedba referenduma je temeljila na zavezi v koalicijski pogodbi aktualne vlade, ki opravlja tekoče posle. V njej je bilo zapisano, da se ohrani obvezno članstvo v tistih zbornicah, na katerih se bo o tem izreklo članstvo na referendumu, in zaradi priprave sprememb referendumske zakonodaje, ki so med drugim predvidevale minimalno udeležbo.

Veto na obrtni zakon