Odzivi na poročilo protikorupcijske komisije. Foto: BoBo
Odzivi na poročilo protikorupcijske komisije. Foto: BoBo
Gregor Virant
Za Viranta so ugotovitve KPK-ja hude. Foto: STA
Karl Erjavec in Janez Janša
Karl Erjavec bo od Janše zahteval pojasnila o izvoru premoženja. Foto: STA
Lukšič meni, da položaj v Sloveniji postaja vse bolj brezizhoden. Foto: BoBo
Janša Janez  Janković Zoran
Kako se bosta odločila? Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Žerjav bi že šel, pravi. Foto: BoBo
zelenjavna omaka, juha, enolončnica
Na koncu juha ne bo prevroča, je prepričana Novakova. Foto: BoBo
Janša odgovarja na navedbe KPK-ja
Pahorja skrbi predvsem ugled politike
Janša in Janković podatke o premoženju zadržala zase

Premier Janez Janša je imel priložnost za pojasnjevanje o svojem premoženju pred protikorupcijsko komisijo, je po koalicijskem sestanku dejal prvak DL-ja Gregor Virant.

"Meni Janša nima česa pojasnjevati," je dodal Virant in zatrdil, da koalicija dela naprej. Na vprašanje, ali njegov poziv k Janševemu odstopu, pri katerem vztraja, pomeni položaj, ko mora ali odstopiti premier ali DL oditi iz koalicije, pa je odgovoril, naj počakamo in naj se odločita Janša in Janković.


"Menim, da danes nisem jaz problem, niti DL, ampak kdo drug," je ocenil Virant. Ob tem je zatrdil, da koalicija dela dalje. Sicer pa so se o ugotovitvah protikorupcijske komisije v delu sestanka pogovarjali tudi predsedniki koalicijskih strank. Drugi koalicijski partnerji izjav po srečanju niso dajali.
"Morata oditi"
Da je po poročilu odstop Jankovića in Janše nujen, je predsednik DZ-ja dejal že čez dan. Po njegovem mnenju je nesprejemljivo, da ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

Dobro pa je, je dejal Virant, da se je Komisija za preprečevanje korupcije lotila preverjanja premoženjskega stanja najvišjih politikov v državi, dobro je tudi, da je pri petih predsednikih strank vse v redu.
Virant: Imela sta priložnost
Priložnost za pojasnila pa je bila po Virantovem mnenju sicer predvsem pred Komisijo za preprečevanje korupcije. Če Janković in Janša ne odstopita, pa je to v sedanjem času, "ko je zaupanje v politiko že tako na nizki točki, katastrofalno sporočilo", še meni Virant in dodaja, da druge možnosti dejansko ni.

Po Virantovih besedah bodo ugotovitve gotovo imele neke politične posledice, a sta zdaj na potezi Janša in Janković. "Drugi se bomo odločali po njuni odločitvi," je dejal Virant.

Pahor bi le spremenil zakonodajo
"Predsednik republike Borut Pahor izraža zaskrbljenost spričo izsledkov KPK-ja, saj poglabljajo nezaupanje ljudi v politiko prav v trenutku, ko danes v Bruslju najvišjim predstavnikom EU-ja pojasnjuje napredek Slovenije v spopadu s krizo. V tem prvem odzivu na izsledke komisije pa jo odločno podpira v nameri, da v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, ki bi okrepil obseg in učinkovitost nadzora in določil sorazmerne in učinkovite sankcije," so se na poročilo odzvali iz Pahorjevega kabineta.

Erjavec: Če držijo navedbe, naj odstopita
Pred koalicijskim vrhom se je na poročilo odzval tudi predsednik stranke Karl Erjavec. Povedal je, da od Janše pričakujejo pojasnila o izvoru premoženja. Prav tako se strinja z Virantom, da bi morala, če so ugotovitve KPK-ja resnične, premier in vodja opozicije odstopiti.

Erjavec sicer meni, da bi morali poleg Komisije za preprečevanje korupcije premoženje obeh predsednikov strank preučiti tudi drugi organi pregona, policija in davčni urad. Najprej je treba po Erjavčevih besedah ugotoviti, kaj je z očitki Janši, če držijo, pa bo treba razmisliti, kako naprej.

Po odstopu več možnosti
Zlasti predsednik vlade bi moral povedati, kako vidi svojo vlogo v prihodnje, je prepričan Erjavec. Enako odgovarja na vprašanje, ali je zanj sprejemljivejša tehnična vlada ali predčasne volitve. Če ugotovitve komisije držijo, je namreč več možnosti, pravi.

Lahko se sestavi enaka vlada z drugim predsednikom, lahko se sestavi drugačna vlada, z drugimi strankami. Če ne bi bilo nobene rešitve, pa bi lahko bile predčasne volitve, je pojasnil prvak DeSUS-a, ki pa želi pred vsem tem pojasnila Janše.

Kako bo SDS postopal zdaj?
Tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše je odločitev o odstopu na Jankoviću in Janši. Na vprašanje, ali bi moral SDS v tem primeru ravnati enako, kot je ravnal v primeru Ultre in nekdanjega predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, pa je Jurša odgovoril, da je to stvar SDS-a.

Se pa strinja, da je Golobič nekatere zadeve zamolčal javnosti, protikorupcijski komisiji pa je premoženje prijavil. Zdaj gre pa za ravno nasprotno stvar, kar je "še večji greh", pravi Jurša.

Žerjav bi že šel
Očitki so tudi po mnenju prvaka SLS-a Radovana Žerjava hudi. "Če bi protikorupcijska komisija o meni sprejela takšne očitke, ne bi bil več minister za gospodarstvo in ne predsednik SLS-a," je Žerjav zatrdil pred vrhom koalicije. Od Janše pričakuje tudi pojasnila.

"Očitno se je politika znašla pred resnim razpotjem, kjer se bo morala znati prečistiti. Sicer tok dogodkov v državi ne bo šel v pravo smer," je prepričan Žerjav. Kako bo SLS ravnal, če Janša in Janković ne odstopita, bodo po besedah Žerjava odločali organi stranke. Če ne odstopita, pa bi bilo to po mnenju Žerjava zagotovo slabo sporočilo javnosti.

Kako vroča je juha J & J?

"Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je v odzivu na poročilo poudarila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Ugotovitve je treba v miru pregledati. Vendarle pa mora politik odstopiti takrat, kadar je pravnomočno obsojen, je poudarila Novakova.

Vsak mora po njenih besedah namreč imeti možnost, da se zagovarja in da pojasni, česar ga obtožujejo. Novakova meni, da mora politik sam pri sebi imeti občutek, ali so ugotovitve resnične ali jih lahko še kako pojasnil.

Lukšič: Naj dobro premislita
''Zelo slabo je, da imamo v slovenskem političnem vrhu dva človeka, ki ignorirata prakso, ki jo želimo v Sloveniji uvesti. To je, da imajo politiki pregledne finance in da znajo pojasniti, od kje jim prilivi. V kolikor tega ne morejo pojasniti, je čas, da zapustijo te položaje. Upam, da je to zadnja kaplja čez rob, ki bo pomenila uvedbo nove prakse,'' je o poročilu komisije dejal predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Dodal je, da bi bilo dobro, da oba dobro premislita svojo naslednjo potezo in storita to, kar večina od njiju pričakuje. Hkrati pa je izpostavil, da v Sloveniji ni ravno najboljše prakse glede tega in se ljudje praviloma niso odločali za to, za kar bi se morali. Težavo Janše in Jankovića pa vidi tudi v tem, da njuna pojasnila niso zadovoljiva.

V LDS-u pričakujejo, da bosta Janša in Janković v čim krajšem času pojasnila transakcije in izvor premoženja, ki sta ga zamolčala. "V nasprotnem primeru pa pričakujemo, da bosta oba potegnila ustrezne poteze, ki bi jih v takšnem položaju moral povleči vsak odgovoren politik," še pravijo in dodajajo, da je njihova nekdanja predsednica Katarina Kresal zaradi načelnega mnenja KPK-ja glede stavbe NPU-ja odstopila.

Janša odgovarja na navedbe KPK-ja
Pahorja skrbi predvsem ugled politike
Janša in Janković podatke o premoženju zadržala zase