Sindikati so prepričani, da morebitna sprememba ne bo uspešna. Foto: RTV SLO
Sindikati so prepričani, da morebitna sprememba ne bo uspešna. Foto: RTV SLO
Gregor Virant
Ministrstvo naj bi spremljalo uporabo in kakovost morebitnih novosti ter nato presodilo o njihovi smotrnosti. Foto: RTV SLO
Upravne enote tudi ob sobotah?

Minister za javno upravo Gregor Virant je prepričan, da bo napovedana uvedba sobotnega dela upravnih enot zaživela maja.

Sobotno uradovanje upravnih okenc je bilo zaradi neusklajenosti stališč s sindikati že dvakrat prestavljeno. Sindikati in zaposleni opozarjajo predvsem na potrebo po dodatnem plačilu za izmensko delo ter dodatno obremenjenost. Virant pa trdi, da je dodatek na izmensko delo že vključen v kolektivno pogodbo za javni sektor, in dodaja, da dodatnega zaposlovanja ali nadur zaradi sobotnega dela ne bo, poroča TV Slovenija.

Virant naj bi sindikatom v petek pisno zagotovil tudi, da bodo spremembe uvedene le poskusno.

Predlog ministrstva med drugim predvideva poslovanje upravnih enot tudi vsako prvo soboto v mesecu, saj trenutni minimalni standardi uradnih ur ne sledijo razporeditvi delovnega časa običajnega prebivalca. Onemogočajo mu namreč, da bi upravno storitev opravil v popoldanskih urah. Sprememba predvideva, da bi bile uradne ure upravnih enot v ponedeljek in torek od 8.00 do 15.00, v sredo od 8.00 do 18.00, v petek od 8.00 do 13.00, vsako prvo soboto v mesecu pa od 8.00 do 12.00.

Predstavniki sindikata so pred uvedbo spremenjene uredbe o upravnem poslovanju predlagali temeljito analizo teh sprememb in pozvali k iskanju dodatnih rešitev.

Ministrstvo bi učinke sprememb nadzorovalo
Ministrstvo za javno upravo se je ob tem zavezalo, da bo učinke morebitnih sprememb podrobno spremljalo in analiziralo. Če uporabniki s storitvami ne bodo zadovoljni ali jih ne bodo zadosti uporabljali, pa bo v šestih mesecih ponovno predlagalo ustrezno spremembo uredbe.

V sindikatu se s predlaganimi spremembami ne strinjajo, ministrstvo pa so opozorili na razsikavo, katere izsledki so pokazali, da se 74,8 odstotka vprašanih strinja z zdajšnjim urnikom poslovanja upravnih enot. Ob tem menijo, da predlagatelj nima argumentov, s katerimi bi podprl potrebo po takšnem posegu in spremembah.

Upravne enote tudi ob sobotah?