Gregor Virant naj bi se odločal za samostojno pot. Foto: BoBo
Gregor Virant naj bi se odločal za samostojno pot. Foto: BoBo

Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo.

Marko Pavliha
Janković ponudili podporo, prah dvignil tudi Virant

Virant je za revijo Reporter sicer zanikal, da ustanavlja stranko, saj je za to prepozno. A dodaja, da je na politični sredini še veliko manevrskega prostora, in njegova lista bi na volitvah dosegla do 15 odstotkov glasov.

"Mislimo da je še vedno veliko volivcev, ki ne najdejo ponudbe zase. Želimo razširiti prostor in ponuditi nekaj, kar je koristno. Slovenija namreč potrebuje čim več pozitivnih programov, sodelovanja in pozitivne energije," je za TV Slovenija dejal Virant.
Najprej kandidati, nato odločitev
V ustanovitev liste se sicer podaja s še tremi resetiranci - Markom Pavliho, Janezom Šušteršičem in Radom Pezdirjem, a je ta že zanikal svojo kandidaturo na listi in pravi, da bo preostalim članom le izrazil podporo. Svojo dokončno odločitev bodo sporočili prihodnji teden, ko bodo vedeli, ali lahko uspejo. Do takrat pa bodo zbirali kandidate.
Po Virantovih besedah bo na njihovi listi predvidoma med 50 in 60 kandidatov, ob čemer dobre kandidate vabijo, da se jim oglasijo. Do 20. oktobra bodo ugotovili, ali jim bo to uspelo, ko bodo te predstavili tudi javnosti.
Do tedaj pa ne želijo delati "velikega pompa". Medtem Virant želi, da SDS v njihovi listi vidi dopolnitev, potencialnega ter kakovostnega političnega partnerja po volitvah.

Na vprašanje imen kandidatov na njegovi listi je pojasnil, da je vsem kandidatom obljubil diskretnost do trenutka, ko bodo ugotovili, ali jim je oblikovanje liste pravočasno uspelo ali ne.


Tretjina iz SDS-a
Sicer pa si obeta, da bo sestava volivcev liste po deležih sledeča: tretjina zdajšnjih volivcev SDS-a, tretjina od drugih strank in tretjina neopredeljenih. Ob tem Virant cilja na liberalnejše volivce, za katere na levici ni ponudbe. Levica medtem prek Zorana Jankovića in Matjaža Hanžka (Gibanje za trajnostni razvoj) zapolnjuje prostor, ugotavlja.
Z SDS-om se o svoji odločitvi Virant ni posvetoval,a meni, da bo "SDS ob volilni zmagi potreboval partnerje za vladanje".
Neprijetno presenečeni SDS
V SDS-u so prek spletnega omrežja Twitter že sporočili, da so nad njegovo potezo neprijetno presenečni, saj je še pred dnevi sodeloval na njihovi seji. "Je hkratna najava kandidatur Viranta in Jankovića slučaj ali družinski dogovor?," se ob tem sprašujejo v SDS-u.
Kasneje pa so odzvali tudi na izjavo Viranta, da bi lahko bil dopolnitev stranki. "SDS v Virantovi listi žal ne vidi dopolnitve in potencialnega kvalitetnega partnerja. Za oboje je potrebna kredibilnost in ne zahrbtnost," so mu sporočili.
Žena ljubljanskega župana Zorana Jankovića Mia je namreč Virantova sestrična, njegova žena pa je hči vidnega predstavnika SDS-a Mihe Brejca. Na namige zarote Virant odgovarja, da gredo v to zgodbo izključno s pozitivno energijo in se bo "negativna energija od nas odbijala". "Zanimajo nas projekti, delo in vsebina, v ozadju ni bilo nobenih zarot," je zagotovil Virant.
Oglasil se je tudi Žiga Turk, ki je na Twitterju zapisal: "Ker je panični moto teh volitev 'kdor koli samo ne Janez Janša', bom še posebej z veseljem kandidiral za SDS."

Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo.

Marko Pavliha
Janković ponudili podporo, prah dvignil tudi Virant