Virant pravi, da bo nov kandidat predstavljen že ta teden. Foto: BoBo
Virant pravi, da bo nov kandidat predstavljen že ta teden. Foto: BoBo
Novi obrazi ne prinašajo vedno novih rešitev, pravi Bogovič. Foto: BoBo
Franc Jurša
So ali niso bili postavljeni novi standardi? Foto: BoBo
Simona Habič
Habičeva je prepričana, da bi morali politiki na etiko misliti, še preden vstopijo v politiko. Foto: MMC RTV SLO
Odstop ministra za infrastrukturo

"To bo precej olajšalo delo vlade," je po odstopu Maherja ocenil Virant. Glede nepreverjenosti kadrov DL-ja pa Virant pravi, da se takšne stvari zgodijo. Prepričan je, da je Maher pošten človek, ki je v politiko vstopil z najboljšimi nameni, se je pa mogoče malce zapletel in prišel v nezaupanje medijev in javnosti.

"Vsakega kandidata bi bilo treba temeljito preveriti. Res pa je, da ljudje včasih ne povedo vsega, kar jim leži na duši, ali pa nekatere probleme podcenjujejo. V primeru gospoda Maherja je, menim, šlo za to, da je problem nekoliko podcenil, in če bi se na začetku nekoliko bolje odzval, bi se lahko tudi bolje izteklo," je dejal Virant. Ime novega kandidata za ministra bodo sporočili v sredo ali najpozneje v četrtek, tudi ta pa bo iz DL-ja, je dejal Virant.

O domnevnem boju med PS-jem in DL-jem glede energetike Virant pravi, da teh bojev ni bilo in da se je to medijsko napihnilo. Zmotil jih je le predlog med pogajanji, da bi del resorja za infrastrukturo selili na drugo ministrstvo, za kar pa v DL-ju niso videli pametnega razloga.

Nova embalaža, stara vsebina
"Očitno zelo zaželeni novi obrazi v politiki ne prinašajo vedno tudi novih etičnih standardov," pa se je na odstop Maherja odzval predsednik SLS-a Franc Bogovič.
"Pri sprejemanju takšne funkcije je treba najprej premisliti pri sebi, preden jo sprejmeš. Predvsem pa je to velika odgovornost predlagatelja, ki je za položaj ministra predlagal človeka, ki se mora v nekaj dneh posloviti s te funkcije … Želim si, da bo v prihodnje čim manj takih primerov in da bo vlada takoj začela z resnim in odgovornim delom, kajti tega je veliko,"
meni Bogovič.
V DeSUS-u so odločitev Maherja ocenili kot primerno. Po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše v stranki dvomijo, da bi lahko svoje delo opravljal brez pomislekov o etičnosti. "S tem se sicer še niso postavili novi standardi, zagotovo pa to pomeni korak v pravo smer," meni. Prav tako meni, da Maherjev odstop ne bo pomembno vplival na usodo koalicije ali na njeno javno podobo, "saj se s tem vzpostavljajo neki novi standardi v slovenskem političnem prostoru".
Etičnost še pred vstopom v politiko
Simona Habič, predsednica Društva integriteta – Transparency International, pa ocenjuje, da Maherjev odstop ni postavil novih meril v politični higieni in etiki slovenskih politikov, saj bi moral vsak, še preden vstopi v politiko, imeti svojo etično držo. Od političnih strank in institucij (vlada, državni zbor, državni svet) pa pričakuje, da bodo imele neke mehanizme preverjanja ljudi, ki vstopajo v politično življenje.
"Težko rečem, da pozdravljam to odločitev. Zagotovo je boljša od vztrajanja na nekem položaju. Od tistih, ki vstopajo v politiko, pričakujemo, da bodo etično ravnali, še preden vstopijo," je poudarila. Na vprašanje, ali je bil ta odstop zgled tudi za druge politike, je Habičeva odvrnila, da je zgled v tem, da morajo ravnati etično, še preden vstopijo v politiko. Politik pa mora pri teh načelih vztrajati tudi v stranki in parlamentu, saj politiki odgovorni za veliko denarja vseh državljanov.
Izpostavila je, da so sami odgovorni za etično držo in da jim zunanja javnost ne more vsiliti pravil delovanja. Tu pa bi parlamentarci morali tudi sami imeti neki izločitveni mehanizem, neka jasno določena merila, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Po njenem mnenju tudi sklicevanje na nepoznavanje določenih pravil ne pije vode, saj mora vsak prihodnji funkcionar vedeti, katera pravila veljajo na novem delovnem mestu. Če pa ne ve, ima za to ekipo, ki mu pri tem pomaga, je še dodala.

Odstop ministra za infrastrukturo