Igor Maher je podrl neslavni rekord v trajanju ministrskega mandata - zgoj pet dni. Foto: BoBo
Igor Maher je podrl neslavni rekord v trajanju ministrskega mandata - zgoj pet dni. Foto: BoBo
Igor Maher
Ministra v odhodu je, po njegovih besedah, medijski pritisk precej prizadel. Foto: BoBo

Janez Kopač (finance): 27 dni

Jože P. Damijan (razvoj): 92 dni

Duša Trobec Bučan (lokalna samouprava in regionalni razvoj): 100 dni

Jožef Jeraj (trgovina): 133 dni

Zoran Thaler (zunanje zadeve): 210 dni

Alojz Krapež (obramba): 256 dni
Odstop ministra Maherja

Maherjev mandat na mestu ministra za infrastrukturo in prostor bo tako najkrajši ministrski mandat doslej. Vse je bilo sicer odvisno od tega, ali bi minister z dokumenti, ki jih je glede črne gradnje v Sečovljah predložil na sestanku v petek, prepričal predsednico vlade in strankarskega predsednika.
Danes naj bi se vsi trije sešli še enkrat, od česar naj bi bila odvisna Maherjeva usoda. Minister pa se je za odstop očitno odločil že pred sestankom. Iz kabineta Alenke Bratušek so sporočili, da je Maherjev odstop že sprejela. "Slovenska premierka mag. Alenka Bratušek razume ponujeni odstop ministra Igorja Maherja kot dejstvo, ki bo razbremenilo delovanje nove vlade in hkrati pričakuje, da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo," so zapisali.
Maher prepričan o svoji nedolžnosti
"Ocenjujem, da zaradi statusa svoje nepremičnine v občini Piran ne bi mogel kakovostno opravljati svoje funkcije. Prav tako ne želim reševati nastalega položaja s funkcije ministra," je novinarjem povedal odhajajoči minister.

Maher se je v pismu predsednici vlade zahvalil za njeno povabilo k sodelovanju in za zaupanje. Prepričan je, da je objekt uredil v skladu z vsemi predpisi, a se, kot je zapisal, zaveda, da pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja. "Ker verjamem v najvišje etične standarde, razumem, da odprtega vprašanja v zvezi s posegi na tem objektu ne morem reševati v vlogi nosilca javne funkcije."

Prepričan je, da je spoštoval vso zakonodajo, kar da se bo pokazalo tudi v vseh nadaljnjih postopkih. Ob tem je dodal, da si ne želi, da bi vsi ti postopki obremenjevali delo ministrstva.

Poudaril je, da ni imel namena nikogar zavajati in da v dobrih 11 let star objekt, ki da ga je kupil pred šestimi leti, ni posegal. "Na vsa vprašanja sem odgovarjal iskreno, zato sem bil iskreno razočaran, da sem bil javno obtožen trosenja laži," je povedal Maher. Dodal je, da je v politiko vstopil z najboljšimi nameni, izstopa pa z dvignjeno glavo in grenkim priokusom. Celotna zadeva ga je prizadela, še huje pa njegovo soprogo in prijatelje, je dejal, nato se jim je tudi opravičil, saj da si zaradi njegove politične neizkušenosti tega niso zaslužili.

Zahvalil se jim je za podporo in hkrati izrazil obžalovanje, da ni mogel uresničiti svojega programa. Prepričan je, da bo premierka njegovega naslednika našla hitro in da do zastojev dela ministrstva ne bo prišlo.

Maher ni upravičen do prejemanja nadomestila plače. 14. člen Zakona o funkcionarjih v državnih organih je jasen. "Če funkcionarju preneha funkcija pred potekom šestih mesecev od izvolitve ali imenovanja, nima pravice do nadomestila plače."

Odstop zaradi pomanjkanja Virantove podpore?
Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec, naj bi se Maher za odstop odločil tudi zaradi namigov, da ne uživa več Virantove podpore. Minister za infrastrukturo in prostor je v petek javnosti podal precej neprepričljive argumente glede svoje črne gradnje v Sečovljah, ki je bila legalizirana na dan ministrove izvolitve. Čeprav je zatrjeval, da je objekt na njegovem zemljišču stal, še preden je postal lastnik parcele, so posnetki, objavljeni na spletu in v medijih razkrili, da je na svojem zemljišču gradil na črno v času, ko je bil že lastnik zemljišča.

Maher je zatrdil, so se njegova prvotna pojasnila nanašala na objekt na drugem delu parcele, ki je stal že ob nakupu, fotografije pa se nanašajo na del parcele, ki ga je kupil naknadno in na katerem je dejansko obnovil vkopano vinsko klet in zraven postavil še leseno lopo. Kot pravi, ta objekt ni sporen, saj gre za enostaven objekt, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje, kar so potrdili tudi na piranski občini.
Hišna številka le šala?
Pojavila pa so se tudi vprašanja glede hišne številke. Maher je dejal, da ima hišno številko objekt, ki je na parceli že stal, in da je uradno oznako nekdo odtujil, hišna številka, ki je nameščena na objekt, ki ga je obnovil, pa da je natisnjena na list papirja in je bila šaljivo rojstnodnevno darilo. Minister je imel donedavno celo prijavljeno stalno bivališče na tem naslovu, ker da je menil, da bo kot občan lažje končal postopke legalizacije.

Že v petek je tako v javnosti zaokrožilo ime njegovega naslednika. To naj bi postal vodja energetskega podjetja Genera Urban Jan, a že konec tedna je zaokrožila tudi nasprotna informacija.

Razkritje Maherjeve črne gradnje in navajanje neresnic sta Maherja v zgodovino slovenske politike zapisali kot ministra s prepričljivo najkrajšim mandatom, hkrati pa dogodek ni najboljša popotnica vladi Alenke Bratušek, ki je med prednostne naloge postavila tudi povečanje ugleda in zaupanja v politiko.


Janez Kopač (finance): 27 dni

Jože P. Damijan (razvoj): 92 dni

Duša Trobec Bučan (lokalna samouprava in regionalni razvoj): 100 dni

Jožef Jeraj (trgovina): 133 dni

Zoran Thaler (zunanje zadeve): 210 dni

Alojz Krapež (obramba): 256 dni
Odstop ministra Maherja