Virant je predstavil predlog programa SDS-a za področje javne uprave. Foto: MMC RTV SLO
Virant je predstavil predlog programa SDS-a za področje javne uprave. Foto: MMC RTV SLO

Poenostavljanje, poenostavljanje, poenostavljanje - to bo mantra naslednjega mandata.

Gregor Virant
Volilna kampanja
"Ne vemo, ali se je nekdanji minister omejil le na državno upravo in je zato izpustil potrebne spremembe na področju volilnih kampanj, kar sicer tudi sodi v resor javne uprave, ali pa v SDS menijo, da na tem področju spremembe niso potrebne. V Zaresu upamo, da gre za prvo, saj so po našem prepričanju potrebna veliko ostrejša pravila v prid transparentnosti financiranja volilnih kampanj," še opozarjajo v Zaresu. Foto: MMC RTV SLO/E. S.

Program SDS je tako po našem mnenju, kljub temu, da ga je v določenih ukrepih mogoče podpreti, pomanjkljiv, ko gre za zmanjševanje stroškov javne uprave in števila javnih uslužbencev pa celo nedopustno površen.

Darja Radić, Zares

Predsednik odbora SDS-a za javno upravo Gregor Virant je na novinarski konferenci predstavil predlog programa SDS-a za področje javne uprave za prihodnji mandat.

Manj birokracije tudi za starše
Virant je povedal, da bo glavni poudarek v naslednjem mandatu na odpravljanju administrativnih oz. birokratskih ovir, česar se je Janševa vlada lotila že v mandatu 2004-2008 in, kot pravi Virant, dosegla tudi nekaj vidnih uspehov oz. poenostavitev postopkov, med drugim tudi ukinitev dohodninske napovedi, čeprav je bila takrat v ospredju plačna reforma v javnem sektorju.

Ena izmed idej, ki bi jo zagotovo uresničili, je ukinitev vsake obveznosti izpolnjevanja obrazcev in vlog v upravnih postopkih, podobno kot pri urejanju osebne izkaznice ali potnega lista, zatrjuje Virant. "Nobenih formularjev več," je dodal. V okviru "debirokratizacije Slovenije" je med drugim napovedal tudi poenostavljanje uveljavljanja pravic ob rojstvu otroka. "Poenostavljanje, poenostavljanje, poenostavljanje - to bo mantra naslednjega mandata," je poudaril.

"Ukiniti avtomatizme pri napredovanju"
"Gre za to, da je treba javno upravo spreminjati v sodoben, moderen poslovni sistem," je poudaril in dodal, da bi bilo treba v širšem javnem sektorju zmanjšati število zaposlenih oz. zmanjšati stroške dela. Ob tem je napovedal, da bodo ohranili enotni plačni sistem, saj ga je kot velik uspeh pohvalil tudi OECD. Sistem naj bi še izboljšali z nagrajevanjem delovne uspešnosti, tudi za sodnike, "vendar če ne bo gospodarske rasti, bodo plače še naprej zamrznjene".

"Absolutno moramo ukiniti avtomatizme pri napredovanju. Na to sem opozarjal že leta 2008, vendar so sindikati z gnusom zavrnili takšno idejo, da bi omejili delež tistih, ki so ocenjeni z najvišjimi ocenami. Očitali so vladi, da ne zaupa lastnim menedžerjem, da bodo ustrezno distribuirali ocene. Jaz sem že takrat napovedal, da bodo v večini organizacij vse ocenjevali z najvišjimi ocenami, in točno to se je zgodilo. To je treba ustaviti. Nemogoče je, da so vsi nadpovprečni, ne morejo biti vsi odlični in zelo dobri. Te ocene pomenijo napredovanje in na ta način dvigujejo plačno maso. Napreduje naj samo 20 odstotkov najboljših. To mora biti izhodišče," je opozoril nekdanji minister za javno upravo.

Virant napoveduje ukinitev AUKN-ja
Pojasnil je tudi, da bo v primeru zmage na volitvah Janševa vlada zmanjšala število upravnih institucij, kar med drugim zajema tudi ukinitev agencije za naročanje, agencije za varnost cestnega prometa in agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), hkrati pa naj bi ukinila obvezno članstvo v vseh zbornicah. "Nismo več v cehovskem srednem veku in nobenega razloga ni, da bi imeli obvezno članstvo v kateri koli zbornici," je prepričan. Kot pravi, bodo zmanjšali tudi število dejavnosti, za katere je treba pridobiti obrtno dovoljenje.

"Generalno se bomo zavzemali za to, da se bo rast plač v javnem sektorju ravnala po rasti v gospodarstvu," je še poudaril Virant in dodal: "Javni sektor je v istem čolnu kot gospodarstvo. Nobenega razloga ni, da bi mu plače rasle počasneje, in nobenega razloga ni, da bi mu plače rasle hitreje."

"Cilj je izobljšati e-upravo"
Dotaknil se je tudi e-uprave, ki je bila med njegovim ministrovanja druga najboljša v Evropi, pozneje pa je njena kakovost upadla, zato si bo Virant prizadeval, da jo znova vrne med najboljše, zlasti prek zagotavljanja novih storitev za državljane in podjetja, npr. možnosti naročanja osebnih dokumentov, elektronskih javnih naročil in izvedbe e-volitev. V okviru e-sociale pa si bo prizadevali čim prej zagotoviti možnost vpogleda v podatke ZPIZ-a, kar pomeni, da bo lahko vsak s klikom pogledal, kdaj se bo lahko upokojil in kakšna je predvidena višina pokojnine.

Zares: Kako bodo krpali luknjo zaradi plač?
"Program ne prinaša nič novega," so Virantove napovedi ocenili v Zaresu. Njihova ministrica Irma Pavlinič Krebs je sicer do izstopa stranke iz vlade vodila ministrstvo, zato opozarjajo, da se Virant ni posvetil načinom, kako zakrpati proračunsko luknjo, ki je nastala tudi zaradni njegove plačne reforme v javnem sektorju. "Povečanje sredstev za stimulacijo javnih uslužbencev, kar predlaga SDS, je realno gledano možno le ob povečanju proračunskih sredstev za plače," pravijo in opozarjajo, da je to nova "skrita bomba" ki lahko resno zamaje že tako načete javne finance.

Prav tako pogrešajo razlago, kako namerava SDS doseči zmanjševanje stroškov dela in števila zaposlenih v javni upravi. "Zgolj z 10-odstotnim zmanjševanjem števila agencij, kar je tudi eden od predlogov SDS, pač ne bo šlo, saj je agencij le 17 (ukinili ne bi torej niti dveh) in zaposlujejo približno 1000 javnih uslužbencev od skupaj 170.000. Na žalost pa Gregor Virant ničesar ne reče o zmanjšanju števila ministrstev, brez česar bo težko izvesti racionalizacijo na nižjih ravneh," je prepričana nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić.

Poenostavljanje, poenostavljanje, poenostavljanje - to bo mantra naslednjega mandata.

Gregor Virant

Program SDS je tako po našem mnenju, kljub temu, da ga je v določenih ukrepih mogoče podpreti, pomanjkljiv, ko gre za zmanjševanje stroškov javne uprave in števila javnih uslužbencev pa celo nedopustno površen.

Darja Radić, Zares