Virantovo interpelacijo je podprlo 39 poslancev, kar ni zadoščalo. Foto: BoBo
Virantovo interpelacijo je podprlo 39 poslancev, kar ni zadoščalo. Foto: BoBo
Interpelacija
Predsednica vlade Alenka Bratušek je prišla v DZ podpret notranjega ministra Gregorja Viranta. Foto: BoBo

Minister je oseba, ki je v javnosti izredno ugledna in bi morala imeti moralne vrednote, ki jih poseduje človek z visoko etično in moralno držo. Minister Virant pa je v svoji politični karieri pokazal, da ravna obratno, saj je lagal pred državnim organom: trdil je, da ni imel nič s kartami.

Jožef Kavtičnik, PS, o tem, zakaj bo glasoval za interpelacijo Viranta

Gre za izigravanje ustavnega reda, DZ-ja in norčevanje iz državljank in državljanov, ki tudi vam, vlagateljem interpelacije, plačujejo plačo.

Notranji minister Gregor Virant

Ne nazadnje se Gregor Virant postavlja pred vlado. On daje izjavo, preden na vladi kar koli sprejmejo ali dorečejo. Pride pred kamere in hoče biti všečen.

Jožef Kavtičnik, PS, o tem, zakaj bo glasoval za interpelacijo Viranta
Koalicija
Interpelacijo je vložil Virantov nekdanji strankarski kolega, zdaj nepovezani poslanec Ivan Vogrin, ki je ministru med drugim očital politično kadrovanje ter dvojna merila pri posegih v vodstva upravnih enot. Virant ni imel podpore celotne koalicije, neenotnega menja so bili v poslanski skupini Pozitivne Slovenije. Foto: BoBo
39 glasov je bilo premalo za Virantovo interpelacijo
Premierka dvig DDV-ja umaknila z mize

Interpelacijo so na današnjem glasovanju po razpravi podprli tudi štirje poslanci največje vladne stranke PS - Barbara Žgajner, Tina Komel, Stanko Stepišnik in Jožef Kavtičnik.

"Občutek ni dober, a izid glasovanja je posledica notranjih težav v PS-ju, ki jih morajo razrešiti," je po prestani interpelaciji dejal Virant. Napovedal je, da bodo izide glasovanja v DL-ju preučili, saj je bila obstrukcija večine poslancev PS-ja "nenavadno sporočilo".

"Če bi imel Janković vpliv, bi zagotovo odletel"
"Saj ste videli, kaj se je dogajalo v teh dneh, sestankovanje poslancev PS-ja pri Jankoviću in tako naprej. Ampak jaz ne bom reševal njihovih težav ali jim solil pameti, naj to rešijo sami,"
je dodal. Virant je pred kratkim dejal, da bo današnje glasovanje o interpelaciji pokazalo tudi to, kdo dejansko vodi PS - Bratuškova ali prvi predsednik stranke Janković.

Danes je poudaril, da bi "zanesljivo odletel kot minister", če bi imel Janković dejansko takšen vpliv, saj je bila njegova želja po tem "očitno neizmerna, a mu to ni uspelo". "Tudi zato pustimo Bratuškovi, da s tem razčisti sama," je povedal.

Zatrjuje, da o odstopu ne razmišlja
Zagotovil je še, da ne razmišlja o odstopu, saj bi to storil že "včeraj ali predvčerajšnjim", če bi menil, da je storil kaj narobe.

V opoziciji pa opozarjajo, da je Virant sicer uspešno prestal interpelacijo, a je za njegovo razrešitev glasovalo več poslancev kot pa proti, zato ga pozivajo k odstopu. Tudi prvopodpisani pod interpelacijo, nepovezani poslanec Ivan Vogrin pravi, da Virant formalno plati sicer ostaja minister, po vsebinski plati pa ne več.

Očitali so mu politično kadrovanje
Prvopodpisani pod interpelacijo je bil nekdanji poslanec DL-ja, danes pa nepovezani poslanec Ivan Vogrin, še devet glasov za vložitev interpelacije so prispevali poslanci SDS-a.

To je že druga interpelacija, ki jo je Virant prestal v tem mandatu. Tokrat so mu očitali politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL-ja Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla (SIJ), in soodgovornost pri sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Očitali so mu tudi dvojna merila pri kadrovskih odločitvah načelnikov upravnih enot ter pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika.

Očitki tudi zaradi letalskih kart
Sicer pa so se očitki opozicije Virantu, ki ga dlje časa ni bilo v dvorani, v razpravi nanašali tudi na ugodne letalske vozovnice.

Deseturna razprava je minila tudi ob opozicijskih očitkih, povezanih z ugodnimi letalskimi vozovnicami. Podrobneje je o vsebini elektronske korespondence, s katero naj bi se Virant z nekdanjim komercialnim direktorjem Adire Airways Tomažem Kostanjškom dogovarjal o ugodnih vozovnicah, spregovoril poslanec SLS-a Franc Pukšič in se ob tem vprašal, kako je mogoče, da na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ravno teh elektronskih sporočil niso prejeli.

Poleg prvopodpisanega pod interpelacijo Vogrina je tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko Virantu očital sodelovanje poslanske skupine DL-ja z agencijo za odnose z javnostmi Propiar, v kateri naj bi delavnice izvajala tudi partnerka nekdanjega namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika. Ista komisija pa v preiskavi o ugodnih letalskih vozovnicah za ministra ni ugotovila nič spornega, je opozoril Tanko.

Virant je pojasnil, da so aktivnosti poslanske skupine v pristojnosti njenega vodje Riharda Branislja, Tankove namige o koliziji interesov pa je označil za "insinuacije in klevete".

Katarina Hočevar (DL) je menila, da je glas proti ministru "glas proti pravni državi in proti boju proti korupciji". Kot je dejala, je očitno problem, da minister dela predobro, zaradi česar njegova politika marsikomu ne ugaja. Najhujši napadi zoper Viranta so se po njenih besedah začeli, ko je bila sprejeta novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki razkriva podatke o slabih posojilih. Takrat je Hočevarjeva, kot je dejala, začela spoznavati, da "močni lobiji v ozadju res obstajajo".

Virant meni, da je šlo za osebne zamere
Tudi Virant sam je očitke iz interpelacije zavrnil in opozoril, da se večina niti ni nanašala na njegovo delo kot delo ministra. Ocenil je tudi, da je šlo danes za zlorabo ustavnega instituta interpelacije - po njegovem mnenju pa je Vogrin vložil interpelacijo zaradi osebne zamere oz. maščevanja, ker ga je DL izključil iz stranke.

Da je šlo pri današnji interpelaciji za zlorabo tega instituta in da je slabo spisana, se je strinjalo tudi mnogo koalicijskih poslancev. Poslanci PS-ja so se zato odločili, da pri razpravi ne bodo sodelovali.

Bratuškova opozorila na slabo obrazložitev
Premierka Alenka Bratušek je v DZ-ju dejala, da imajo "interpelacije svoj smisel, če so zelo dobro obrazložene, da pa je ta najslabše obrazložena od vseh do zdaj."

Spomnila je tudi, da je minister Virant sam napovedal, da bo odstopil, če se izkaže, da je pri nakupu vozovnic kršil zakon, zato je poslancem PS-ja predlagala, naj raje uporabijo "ta čas za pogovor, kako naj gre Slovenija naprej".

Kavtičnik: Virant je lagal državnemu organu
"Minister je oseba, ki je v javnosti izredno ugledna in bi morala imeti moralne vrednote, ki jih poseduje človek z visoko etično in moralno držo. Minister Virant pa je v svoji politični karieri pokazal, da ravna obratno, saj je lagal pred državnim organom: trdil je, da ni imel nič s kartami," je pa novinarjem med sejo dejal Jožef Kavtičnik, poslanec koalicijskega PS-ja, ki bo podprl razrešitev Gregorja Viranta.

"To je po 248. členu kaznivo dejanje, ki ga mora preganjati policija. Ne vem, zakaj se to ni storilo," se je vprašal. Glede pritiskov, ki naj bi jih izvajal ustanovitelj PS-ja Zoran Janković na poslance, je Kavtičnik dejal, da nanj ne more nihče pritiskati. "Kakršnih koli pogovorov ali srečanj z Zoranom Jankovićem, ki je ustanovitelj stranke, ni treba jemati kot zaroto, to so pogovori, prijazne besede, takšna in drugačna mišljenja. Zoranu Jankoviću ni vseeno za to državo in se tudi o tem pogovarjamo," je dejal Kavtičnik.
Kako komentira besede Gregorja Viranta, da gre za ščuvanje poslancev proti notranjemu ministru ter da gre s tem Slovenija v smeri banana republike, je Kavtičnik odgovoril: "Zato je tukaj, kjer je! Ne nazadnje je napovedal, pri prvi interpelaciji, da gre pri Jankoviću in Janši za klientelistično, koruptivno navezo. Ne nazadnje se Gregor Virant postavlja pred vlado. On daje izjavo, preden na vladi kar koli sprejmejo ali dorečejo. Pride pred kamere in hoče biti všečen." Če bi Janković kandidiral na kongresu PS-ja, bi ga podprl za predsednika, je bil jasen Kavtičnik.

Virant in Vogrin prekrižala kopji
Danes je Vogrin poudaril tudi domnevno nenamensko porabo sredstev za svetovanje oz. izobraževanje v poslanski skupini DL.

Dejal je, da je Virant od leta 2000 vozil slalom med različnimi opcijami, tako da je bilo njemu vedno najbolje in da je imel največji izplen. "Takšni ljudje so škodljivi za državo," meni Vogrin. Poleg tega meni, da je Virant zaradi plačne reforme vzrok za bankrot države.

"Krasna združba se je spravila nad mene. Kje mi živimo? To je narobe svet," je dejal. Po Virantovem mnenju ne smemo dovoliti, da bi se uresničil stavek: "Toliko časa je padal dež, da so vsi ljudje postali blatni in vsi prašiči čisti."

Kdaj bodo prašički čisti?
V svojem zagovoru je minister Virant najprej spomnil, da zoper prvopodpisanega pod interpelacijo Vogrina teče od 15 do 20 kazenskih postopkov, predsednika stranke preostalih poslancev, ki so prispevali podpise pod interpelacijo, pa bremeni finančna preiskava, protikorupcijska komisija je ugotovila velike nepravilnosti v zvezi z njegovim premoženjem, nad glavo mu visi ovadba NPU-ja, prav tako je bil obsojen na prvostopenjskem sodišču zaradi korupcije.

Virant je bil prepričan, da je to "interpelacija samo po naslovu" ter da gre za zlorabo ustavnega instituta interpelacije. "Gre za izigravanje ustavnega reda, DZ-ja in norčevanje iz državljank in državljanov, ki tudi vam, vlagateljem interpelacije, plačujejo plačo," je dejal.

Ostri odzivi opozicije
Opozicija pa po izidu glasovanja poziva Viranta k odstopu. Poslanec SDS-a Branko Grims je tako dejal, da današnje glasovanje dokazuje, da je vlada v hudi krizi in da je kariera Gregorja Viranta očitno končana. "Če bi Virant ravnal skladno z etičnimi standardi, na katere se sam tako pogosto sklicuje, bi že sam zdavnaj odstopil," je zatrdil.

Poslanec SLS-a Franc Pukšič je povedal, da je nekaj minut pred glasovanjem, ko so poslanci PS-ja napovedali obstrukcijo, Virantu poslal SMS-sporočilo, v katerem mu je napisal, naj "stopi v DZ in potegne potezo". "Očitno je slast po oblasti prevelika, da bi bila integriteta ministra še kaj vredna," meni Pukšič. Glede izida glasovanja Pukšič ocenjuje, da je to politično mrtva koalicija. "Virant se je s tem zavihtel na smetišče politične zgodovine," je še dejal.

Tudi vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin ocenjuje, da bi moral Virant glede na današnje glasovanje odstopiti. "V simbolnem smislu je interpelacija uspela, ker večina v DZ-ju je bila za razrešitev Viranta. Poslovniška določila so preprečila, da bi ga tudi formalno razrešili". "Vsak politik, ki v DZ-ju dobi več glasov za razrešitev kot pa podporo, bi se mogel umakniti," je še dejal.

Koalicija je zaskrbljena
Koalicijski partnerji po izidu glasovanja o interpelaciji zoper Viranta zaskrbljeni. Matjaž Han (SD) je dejal, da ni treba biti preveč moder, da ugotoviš, da to ni dobro za vzdušje v koaliciji, zato pričakuje resen pogovor. Franc Jurša (DeSUS) pa je dodal, da se bo treba dogovoriti, ali so za skupaj ali ne.

Han je dejal, da ga trenutne razmere skrbijo, saj si predčasnih volitev v tej stranki ne želijo, temveč si želijo v miru vladati in sprejemati pametne odločitve, saj da Slovenija "ni v takšni kondiciji, s katero bi bili lahko zadovoljni". Pri tem ne gre za skrb za poslanske sedeže, je poudaril Han, saj v primeru predčasnih volitev SD po njegovih besedah verjetno ne bi imela najslabšega rezultata. "Ta trenutek smo predvsem odgovorni tej državi, res pa je, da imajo nekateri premalo političnih izkušenj. Ne da se mi smili, ampak to, kar se je zgodilo danes, ni pošteno do predsednice vlade Alenke Bratušek," je dodal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Jurša je pričakoval, da bo interpelacija padla, ni pa vedel, kako bo ravnal PS. Kot je dejal za STA, je to zagotovo neko sporočilo tako ministru Virantu kot tudi celotni koaliciji. O tem, kako bo ta delovala naprej, bo treba opraviti konkretnejšo analizo in "se dogovoriti, ali smo za skupaj ali nismo".

Saša Banjanac Lubej, T. H., A. K. K.

Minister je oseba, ki je v javnosti izredno ugledna in bi morala imeti moralne vrednote, ki jih poseduje človek z visoko etično in moralno držo. Minister Virant pa je v svoji politični karieri pokazal, da ravna obratno, saj je lagal pred državnim organom: trdil je, da ni imel nič s kartami.

Jožef Kavtičnik, PS, o tem, zakaj bo glasoval za interpelacijo Viranta

Gre za izigravanje ustavnega reda, DZ-ja in norčevanje iz državljank in državljanov, ki tudi vam, vlagateljem interpelacije, plačujejo plačo.

Notranji minister Gregor Virant

Ne nazadnje se Gregor Virant postavlja pred vlado. On daje izjavo, preden na vladi kar koli sprejmejo ali dorečejo. Pride pred kamere in hoče biti všečen.

Jožef Kavtičnik, PS, o tem, zakaj bo glasoval za interpelacijo Viranta
39 glasov je bilo premalo za Virantovo interpelacijo
Premierka dvig DDV-ja umaknila z mize