V Pogledih Slovenije so razpravljali o politični prihodnosti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih Slovenije so razpravljali o politični prihodnosti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Ali jo bom sposoben sestaviti ali ne bom, ne znam povedati, vem pa, da mora biti takšna vlada, ki bo sposobna odgovoriti na izzive.

Zoran Janković
Borut Pahor
Pahor je, kot pravi, za predsednika DZ-ja kandidiral na pobudo strankarskih kolegov. Foto: MMC RTV SLO

V pol ure smo se dogovorili za tisto, kar se Janković in Pahor nista mogla dogovoriti v dveh tednih.

Janez Janša

Vi ste živ dokaz, da je uspešen gospodarstvenik lahko slab politik.

Ljudmila Novak Zoranu Jankoviću
Žerjav meni, da je mogoče hitro sestaviti koalicijo, ki bo imela 50 sedežev v DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO

Tisti, ki ima največ glasov, mora največ žrtvovati, da koalicija deluje.

Janez Janša
Zoran Janković in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO

Pogovori so bili korektni, lahko pa da sem jih jaz narobe razumel.

Zoran Janković o koalicijskih pogajanjih

Parlament ni centralni komite.

Borut Pahor

"Zelo sem bil zgrožen in žalosten, ko sem videl, kaj se dogaja, ter ugotovil, da se spori na levici nadaljujejo in da teh sporov ni sposobna preseči," je včerajšnje dogajanje v DZ-ju komentiral Erjavec. Dodal je, da se mu kar naprej očita, da igra nekega klovna, a se je "včeraj videlo v DZ-ju, kdo je klovn".

Zdi se mu nenormalno, da ni vedel za Pahorjevo kandidaturo za predsednika DZ-ja in da bo Janković predlagal svojega kandidata ter da je nato to izvedel iz časopisov. Dodal je, da z Jankovićem ne bodo več nadaljevali pogovorov o sestavi koalicije, ampak bodo počakali, da Turk opravi pogovore s predsedniki strank, in se nato odločili.
Pahor: Jankovićevo zaledje želelo moj padec
Borut Pahor je v oddaji Pogledi Slovenije dejal, da si je politično zaledje, ki je izvolilo Zorana Jankovića, tri leta prizadevalo, da njegova vlada pade.

Poudaril je, da so to ljudje s političnim in kapitalskim vplivom, ki so si želeli, da odstopi in da Slovenija dobi tehnično vlado, vendar, ker se to ni zgodilo, smo šli na predčasne volitve. Kot je dejal, se je za kandidaturo za predsednika DZ-ja odločil na pobudo strankarskih kolegov in z mislijo, da bo storil nekaj dobrega za stranko, ne pa iz kaprice. Dodal je, da se za kandidaturo ne bi odločil, če bi vedel, da se bo za funkcijo potegovala tudi Maša Kociper iz Pozitivne Slovenije.
"Tisti, ki so podprli gospoda Jankovića zaradi njegove domnevne sposobnosti in zavrnili mene zaradi moje domnevne nesposobnosti, naj zdaj presodijo, ali so storili prav," je dejal predsednik SD-ja. Pahor je še zatrdil, da Slovenija potrebuje politično vlado, in ne tehnične. Kot pravi, je zato tudi šla na volitve. Pojasnil je, da bo SD podprl Jankovića in da bo šel v koalicijo, če se bo tako odločilo predsedstvo stranke.

Janša: Pokazala se je nevarnost, da se nadaljuje dogajanje iz prejšnjega mandata
Janša je poudaril, da še zmeraj meni, da bi moral relativni zmagovalec volitev dobiti mandat za sestavo vlade. Včerajšnje dogajanje je po njegovem mnenju izostrilo politično situacijo - tudi tisti, ki prej niso imeli jasne slike o parlamentu, so to dobili. Ob tem se je, kot pravi, pokazala nevarnost, da se nadaljuje dogajanje iz prejšnjega mandata, da se bo koalicija ukvarjala sama s sabo, težave pa bodo ostale nerešene.

Tudi Janša ne podpira tehnične vlade, ampak se zavzema za trajno rešitev, poleg tega pa ne ve, kdo bi bila lahko oseba, ki bi tehnično vlado vodila. Kot pravi, v Italiji in Grčiji tehnično vlado vodita bankirja z mednarodnimi izkušnjami, zato se sprašuje, ali bi pri nas poklicali Toneta Ropa ali Milana M. Cvikla.

"Če se bo zadolževanje nadaljevalo, bomo dobili pod grlo nož od tujih finančnih krogov," je še dejal.
Janković: Kociprova je bila dobra kandidatka
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je povedal, da kandidature Maše Kociper niso umaknili zaradi načelnosti, ker je dobra kandidatka in ker ni bilo skupnega kandidata, ki bi bil dogovorjen med morebitnimi koalicijskimi partnerji.
Čeprav njegova kandidatka ni uspela, je dejal: "Zame je bilo glasovanje korektno. Opravili smo prvo nalogo, ki je bila potrebna." Izpostavil je še, da v ozadju ni bilo nobenih osebnih zamer do Pahorja ter da je zmeraj poudarjal njegove uspehe in podpiral reforme, ki jih je predlagal.
Virant: V uri in pol smo se vse dogovorili
"Vsi smo se zgražali nad tem, kar se je dogajalo v parlamentu, zato se je na hitro rodila ideja, da se drugi dogovorimo in rešimo ta zaplet. Rodila se je na dveh sosednjih sedežih, kjer sva sedela Erjavec in jaz. Jaz sem poklical Žerjava, on pa Janšo, dobili smo se v prostorih naše poslanske skupine, v uri in pol smo se dogovorili za rešitev," je nastanek skupine, ki ga je podprla za novega predsednika DZ-ja, pojasnil Gregor Virant.
Pojasnil je tudi idejo vlade narodne enotnosti. Sodeč po njegovih besedah, so se v njegovi stranki zavzemali za široko koalicijo, kjer Pozitivna Slovenija (PS) ne bi bila "neki hegemon", a so nato začele iz te koalicije odpadati stranke. "Ne želimo v koalicijo s PS-jem, kjer je SD neki privesek," je dejal Virant in dodal, da postajajo skeptični do koalicije z Jankovićem.
"Zamisel vlade narodne enotnosti nam je zelo všeč. Mandat bi tako dobil nekdo, ki ni politik. Neki vrhunsko kompetenten strokovnjak kot v Italiji, ki bi sestavil vlado iz vrhunskih strokovnjakov. Stranke bi se dogovorile za projekte, ki bi jih vlada izvedla. Stranke bi morale za to stopiti nazaj. In mi smo v stranki to pripravljeni storiti, tudi za ceno, da ne prevzamemo nobene funkcije v vladi," je pojasnil.
Ali Janković ali Janša
Virant prav tako meni, da imamo glede vlade štiri možnosti: ena je Jankovićeva vlada, druga je vlada Janeza Janša, tretja tehnična vlada, ki je po njegovih besedah dve stranki ne bosta podprli, četrta možnost pa so predčasne volitve. "Ampak bodo ljudje znoreli. Zato imamo realno samo dve možnosti – ali Jankovićevo ali Janševo vlado," je dejal.
Janša je ob tem izpostavil, da tehnična vlada v tem trenutku ni dobra rešitev in ne verjame, da bo vlada oblikovana do 6. januarja prihodnje leto, kar je sicer bila želja predsednika Türka.

Janković: Politične matematike se pač nisem znal iti
Janković je dejal, da če je učinkovitost to, kar se je včeraj dogajalo v DZ-ju, potem se on tega ne zna iti. "Politične matematike se pač nisem znal iti. Zato se učim," je poudaril. Zatrdil je, da če bo dobil priložnost za sestavo vlade, ve, da zna biti timski igralec in da bo znal voditi tim. "Včeraj je bil dober poduk v demokraciji," je dodal.
"Parlament ni centralni komite," ga je podučil Pahor in dodal, da si Janković zasluži, da kot relativni zmagovalec volitev dobi možnost, da pokusi sestaviti vlado. "Mu pa gre zelo slabo, ker se je treba pogajati, ne prodajati," meni Pahor.
Novakova: Dober gospodarstvenik, slab politik
Novakova je opozorila, da nikjer ne piše, da bo največja stranka vodila vlado, če ne bo znala sestaviti koalicije. Novakova je izpostavila še, da je Janković živ dokaz, da je uspešen gospodarstvenik lahko slab politik.

Žerjav je pojasnil, da ga je včerajšnje dogajanje spominjalo na prejšnji mandat in da si Slovenija tega več ne more privoščiti, saj popravnega izpita več ne bomo imeli. Verjame, da je mogoča hitra sestava koalicije, ki bo imela 50 sedežev in ki bi jo sestavljale stranke SDS, SLS, NSi, Lista Virant in DeSUS ter ki bi normalno vodila vlado.

Erjavec: Janković je kršil dogovor
Erjavec je dejal, da sta bila z Jankovićem dogovorjena, da ne bosta dajala izjav za medije o poteku pogovorov, ki ga je on spoštoval, Janković pa ne, saj je včeraj po seji DZ-ja govoril, da je Erjavec zahteva položaj predsednika DZ-ja za vstop v koalicijo.

Ob tem je Erjavec Jankoviću posredno oponesel, da ne zna politične poštevanke. "Ni dovolj, da si relativni zmagovalec, ampak je treba znati tudi nekaj poštevanke. In nekateri je niso upoštevali," je dejal.

Izpostavil je še, da se mu je ob dogajanju v DZ-ju odvrtel film prejšnjega koalicijskega trojčka, zato sta se z Virantom odločila za ukrepanje. Kakor tudi pravi, ne razume, zakaj so na levici taki spori. Po besedah Erjavca se nimamo časa učiti demokracije in pogajanj.

Ali jo bom sposoben sestaviti ali ne bom, ne znam povedati, vem pa, da mora biti takšna vlada, ki bo sposobna odgovoriti na izzive.

Zoran Janković

V pol ure smo se dogovorili za tisto, kar se Janković in Pahor nista mogla dogovoriti v dveh tednih.

Janez Janša

Vi ste živ dokaz, da je uspešen gospodarstvenik lahko slab politik.

Ljudmila Novak Zoranu Jankoviću

Tisti, ki ima največ glasov, mora največ žrtvovati, da koalicija deluje.

Janez Janša

Pogovori so bili korektni, lahko pa da sem jih jaz narobe razumel.

Zoran Janković o koalicijskih pogajanjih

Parlament ni centralni komite.

Borut Pahor