Foto:
Foto:

Po mnenju Viranta bo za analizo vzrokov volilnega poraza na evropskih volitvah še dovolj časa, a da ni nobenega dvoma, da sta za izid najbolj odgovorna on in nosilec liste Senko Pličanič. "Moj odstop nikakor ne pomeni, da stranka meče puško v koruzo. Čim prej moramo speljati programski in volilni kongres. Program je pripravljen za sprejem in bo najboljši od vseh, ki bodo ponujeni na volitvah," je prepričan, ob tem je dodal, da bo DL z novim vodstvom dosegel dober izid na predčasnih državnozborskih volitvah.

Po oceni Viranta, se je DL izkazal z delom in rezultati, manj pa z javnomnenjskim in volilnim unovčevanjem teh rezultatov, za kar da prevzema polno odgovornost. Odgovornost do članov pa da prevzema tudi za to, ker je interese države pri vsem svojem ravnanju in odločitvah postavljal pred interese stranke. "Nobene odločitve ne obžalujem, ker sem se vedno odločal v korist države. Gotovo pa bi moral kot predsednik bolj misliti na stranko, ki sem jo vodil," je pristavil.

"Z mislijo na stranko vam sporočam, da je DL še vedno moja stranka in da ji bom stal ob strani in aktivno pomagal še naprej. Prosim, da zaradi mojega odstopa nihče ne izgubi volje. Nasprotno, prepričan sem, da bo novi predsednik prinesel stranki novo upanje," je še navedel. Člane DL-ja pa je pozval k čim večji udeležbi na kongresu. "Pokažimo, da smo sposobni Državljansko listo vrniti na pota stare slave," je pismo sklenil Virant.