Počitek v preteklosti ni bil dovolj dobro dorečen, je poudarila Katičeva. Foto: BoBo
Počitek v preteklosti ni bil dovolj dobro dorečen, je poudarila Katičeva. Foto: BoBo

V vojaškem sindikatu so navedli, da gre za prvo pravnomočno sodbo izmed več sto podobnih tožb, ki so jih na delovno sodišče vložili njihovi člani, in pozvali vse pripadnike Slovenske vojske (SV), ki se še niso odločili za tožbo, naj to storijo pred zastaranjem, ki nastopi pet let po vrnitvi z mednarodne misije.

Sodba je dokončna in izvršljiva in po njihovem mnenju "potrjuje že uveljavljeno sodno prakso in jo bo zagotovo krojila tudi v prihodnje za vse pripadnike SV-ja, ki v šestih mesecih niso imeli niti enega dne počitka," so zapisali.

Katič: Ni vse za v isti koš
Ministrica za obrambo Andreja Katič pa je pojasnila, da že pri sprejemanju zakonodaje ni bilo dovolj dorečeno, kako se bo ta počitek izvajal. Upoštevati morajo namreč delovnopravno zakonodajo, zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski.

Prav tako se niso dovolj dobro vodile evidence, najbrž pa se tudi ni dovolj jasno povedalo, kdaj naj bodo pripadniki na počitku. Je pa poudarila, da so ob udeležbi na misijah v tujini prisotne določene specifike, zaradi česar ima stroka deljena mnenja.

Odločitev sodišča je že napotilo za naprej, je dejala ministrica, ki pa je prepričana, da se ne morejo vsi primeri metati v isti koš. Ob tem je zagotovila, da se te napake na terenu ne dogajajo več, kljub temu pa nameravajo ob prihajajoči obnovi obrambne zakonodaje tudi to vprašanje jasneje doreči.