Vizjak je predstavil ključne aktivnosti ministrstva in program dela za letošnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Vizjak je predstavil ključne aktivnosti ministrstva in program dela za letošnje leto. Foto: MMC RTV SLO

Verjamem, da mi ne zavidate moje pozicije. Tudi sam sebi je ne zavidam.

Andrej Vizjak o zmanjševanju pravic, ki bo potrebno zaradi varčevanja
Center za socialno delo
Centri za socialno pomoč po vsej državi imajo zadnje čase polne roke dela. Foto: MMC RTV SLO
Vizjak želi zaustaviti rast brezposelnosti

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je na novinarski konferenci predstavil ključne aktivnosti ministrstva in program dela za letošnje leto.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak bo v petek ob 10. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni na klepet.

"Težave posledica tudi premalo domišljenega sistema"
Vizjak je uvodoma povedal, da ta trenutek tako na ministrstvih kot tudi na centrih za socialno delo poteka največ aktivnosti v smeri izvajanja socialne zakonodaje. Pojasnil je, da so kot nova ekipa "padli" v začetek izvajanja te zakonodaje in tako prevzemajo vse njegove težave, ki so med drugim posledica premalo domišljenjega uvajanja novega informacijskega sistema.

Zatrdil je, da je socialna zakonodaja dobro zastavljena in da ima prava izhodišča, saj omogoča obdelavo socialnih transferjev posameznika na enem mestu, kar pomeni večjo preglednost in možnost preprečevanja kopičenja pravic in njihovega neupravičenega dodeljevanja. Kot pravi, se je namreč dogajalo tudi, da je imel posameznik na svojem računu milijon evrov, pa je bil kljub temu deležen vseh socialnih transferjev. Odkrili so tudi osebo, ki je s prodajo starega železa zaslužila več deset tisoč evrov, pa je prav tako bila deležna vseh transferjev.

Pomoč bo v ponedeljek dobilo 7.500 upravičencev
Dejal je, da bo zakonodaja povzročila ogromno upora tistih, ki ne bodo več deležni pravic, ki so jih bili do zdaj, med njimi tudi dijakov, ki so ostali brez državnih štipendij. Ob tem je dodal, da ministrstvo ne bo iskalo novih rešitev, dokler ne bodo podane prve ocene sistema, kar pa bo mogoče šele, ko bodo izdane vse odločbe, zato v njihovo izdajanje vlagajo veliko napora, predvsem na samih centrih za socialno delo, kjer so zaposleni pogosto deležni napadov zaradi težav, ki jih niso povzročili.

Pojasnil je, da bo v ponedeljek 7.500 upravičencev dobilo izplačano denarno socialno pomoč, še več pa naj bi jih denar, ki jim pripada, dobilo 15. in 21. marca. Minister je poudaril, da delajo vse, da bi upravičenci čim prej dobili denar, saj se zavedajo stiske in usode ljudi, ki so potrebni pomoči.

V načrtu tudi usklajevanje pokojninske zakonodaje
V nadaljevanju je Vizjak spregovoril o projektih, ki jih imajo na ministrstvu začrtane za letos. Najpomembnejši med njimi, kot pravi, je prenova zakona o delovnih razmerjih v smislu odziva na aktualni čas in uvajanja prožne varnosti. Ključno bo pri tem usklajevanje s socialnimi partnerji in sprejem zakona do konca leta na vladi. Zatrdil je, da imajo rešitve, s katerimi želijo zagotoviti boljši položaj delavstva in da želijo predvsem opogumiti delodajalce k zaposlovanju.

Ministrstvo sicer letos načrtuje še spremembo zakona o inšpekciji dela za večjo učinkovitost in pripravo predloga za usklajevanje s socialnimi partnerji glede pokojninske zakonodaje, pri čemer bodo gradili na usklajenih rešitvah iz prejšnjega zakona, pri neusklajenih določbah pa bodo iskali kompromis. Pokojninsko reformo naj bi tako izvedli naslednje leto. Lotili se bodo tudi nacionalnega programa socialnega varstva do leta 2020.

Vizjak začenja pogajanja s Šušteršičem glede rebalansa
Glede rebalansa je Vizjak dejal, da na ministrstvu za delo brez posega v pravice prihrankov enostavno ne gre pričakovati, ocenjuje pa, da bodo učinki nove socialne zakonodaje za proračun pozitivni. Napovedal je, da se pogajanja z ministrstvom za finance začenjajo danes popoldne, zato za zdaj še nimajo nobenih konkretnih zaključkov, bodo pa ti zaključki pripravljeni do naslednje seje vlade, ko bodo obravnavali razreze po ministrstvih.

Vsekakor pa bodo, kot pravi, poskušali varčevati brez posega v pravice socialno najšibkejših, bodo pa morali "oklestiti" nekatere pravice, na katere so ljudje navajeni. "Drugega izhoda praktično nimamo," je poudaril.

Verjamem, da mi ne zavidate moje pozicije. Tudi sam sebi je ne zavidam.

Andrej Vizjak o zmanjševanju pravic, ki bo potrebno zaradi varčevanja
Vizjak želi zaustaviti rast brezposelnosti