Vizjak si želi, da demonstracije ne bi vplivale na pogajanja o reformah. Foto: BoBo
Vizjak si želi, da demonstracije ne bi vplivale na pogajanja o reformah. Foto: BoBo
Janez Posedi
Posedija ob napovedi demonstracij zanima predvsem, "ali gre za demonstracije proti ali za demonstracije za". Foto: BoBo
Koalicija za demonstracije ne vidi razloga

Če bodo protesti prizadeli pogajanja po vsebinski plati, bi bilo po mnenju Andreja Vizjaka to izredno slabo, saj Slovenija po njegovem mnenju potrebuje obe reformi, ki bi spodbudili delodajalce k zaposlovanju na eni ter zagotavljali sedanjim in prihodnjim upokojencem stabilno izplačevanje pokojnin.

Šušteršiča in Erjavca demonstracije ne skrbijo
Minister za finance Janez Šušteršič pa je napoved demonstracij pričakoval in ob tem dejal, da se je s protesti spoprijela vsaka vlada, ki je krčila javni sektor in zmanjševala javno porabo. Ob tem pa je dodal, da se zaradi protestov ne bo nič spremenilo. Podobnega mnenja je tudi Karl Erjavec, ki sicer "razume, da morajo sindikati manifestirati svoje nezadovoljstvo".

Drugi sindikati bodo o demonstracijah še razmislili
Predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar je tako pred današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta dejal, da še ni seznanjen z razlogom za napovedane demonstracije. Po njegovem mnenju pokojninska reforma in reforma trga dela zaradi poteka pogajanj še nista zreli za demonstracije, o morebitnih drugih razlogih pa morajo odločati organi sindikata.

Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi je prav tako zadržan do podpore napovedanim demonstracijam. Ob tem je dejal, da morajo pri ZSSS-ju najprej povedati, kaj zahtevajo, in ne ostajati zgolj pri tem, da nečemu nasprotujejo. Obenem je Posedi dejal, da "za spor vedno najdeš razlog, malo težje pa je najti razlog, zakaj sedeti za mizo in iskati rešitve".

Na nadaljnji uspešen potek pogajanj stavi tudi Zdenko Lorber, predsednik sindikalne zveze Alternativa. Po njegovih navedbah bodo pogajanja ne glede na to, da je vlada predloga o pokojninski reformi in reformi trga dela že poslala v parlament, potekala še skozi celoten november, kjer je še možnost doseči dogovor. Zato v zvezi Alternativa v tem trenutku o demonstracijah še ne razmišljajo.

Predstavniki sindikatov bodo na seji Ekonomsko-socialnega sveta nadaljevali pogajanja o odprtih vprašanjih pri pokojninski reformi in reformi trga dela.

Koalicija za demonstracije ne vidi razloga