Jožek Horvat je dejal, da se sicer dobra zakonadaja v praksi ne izvaja. Foto: MMC RTV SLO
Jožek Horvat je dejal, da se sicer dobra zakonadaja v praksi ne izvaja. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan
Jožek Horvat je nekdanjemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu na konferenci v imenu Zveze Romov Slovenije izročil plaketo za izjemen prispevek na področju pravne ureditve položaja romske manjšine v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Udeleženci mednarodne konference Romi v Evropski uniji, ki je potekala v Murski Soboti, so opozorili na diskriminacijo in nestrpen odnos do Romov, razpravljali pa so tudi o ukrepih, s katerimi bi lahko tovrstne pojave onemogočili.

Po besedah predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeka Horvata je bilo v evropskem in slovenskem prostoru sprejetih že dovolj dokumentov in drugega gradiva, ki dajejo Romom možnost pozitivne integracije in kakovostnejšega življenja, "a v praksi mnoge stvari še vedno potekajo brez njihovega vključevanja". Po njegovih besedah so slovenski Romi dobro organizirani, "Slovenija pa spada med redke države v svetu z visoko stopnjo pravne zaščite romske skupnosti". Hkrati pa je Horvat opozoril na velik razkorak med v ustavi in zakonih zagotovljenimi pravicami ter njihovim uresničevanjem v praksi.

"Z nacionalnim programom za Rome zamujamo"
Direktor urada za narodnosti Stane Baluh pa je opozoril, da z nacionalnim programom za Rome za obdobje 2010-2015 močno zamujamo, vendar pa naj bi ga vlada sprejela še konec tega meseca. Področja, ki jih je treba urejati prednostno, so predvsem bivalne razmere, izobraževanje, zaposlovanje in zdravje. Treba pa bi bilo nameniti tudi več pozornosti ozaveščanju in izobraževanju neromskega in romskega prebivalstva, s poudarkom na boju proti diskriminaciji ali celo romofobiji.

Ključno je izobraževanje
Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) pa je spregovoril o evropskem programu za Rome, kjer ni nekega konkretnega programa ali evropske politike za Rome, pač pa seštevek različnih pristopov evropskih institucij do romskega vprašanja. Tako bo morala vsaka država z romsko manjšino sprejeti svoj akcijski načrt, pri čemer je Slovenija veliko pred drugimi članicami. Najzanesljivejša pot k integraciji Romov v širšo družbo pa je po prepričanju Zvera izobraževanje.

Za čim boljšo izobraženost in enakopraven položaj Romov se zavzema tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), saj opaža vse več diskriminacije, je povedal predstavnik Ovseja Dan Pavel Dogh. Zato se z akcijskim načrtom bojujejo proti neenakopravnosti in nasilju do Romov.