Vladni falcon je breme vsake vlade že zadnjih 11 let. Foto: MMC RTV SLO
Vladni falcon je breme vsake vlade že zadnjih 11 let. Foto: MMC RTV SLO

Prodaja bo potekala v skladu s predpisi o prodaji državnega premoženja, pri čemer prodajna cena ne sme biti nižja od ocenjene vrednosti, je po seji vlade povedal njen tiskovni predstavnik Anže Logar. Postopek prodaje bo izvedla agencija za civilno letalstvo, ki bo do prodaje z letalom tudi upravljala.
Letalo je vlada Boruta Pahorja nameravala prodati že pred dvema letoma, a ji to ni uspelo, saj po ponujeni ceni ni bilo kupca, pod ocenjeno vrednostjo pa ga niso želeli prodati. Nato ga je pred iztekom mandata želela oddati v najem, za kar je Javna agencija za javno naročanje 16. avgusta lani objavila tudi razpis, a je vlada postopek po neizglasovani zaupnici v DZ-ju ustavila.
Manj nadomestila za poslance
Vlada je na seji tudi v celoti podprla novelo zakona o poslancih, ki prejemanje nadomestila skrajšuje z 12 na šest mesecev in višino nadomestila znižuje s 100 na 80 odstotkov poslančeve plače. Istočasno pa predlagajo še eno spremembo, in sicer, da se pravica do nadomestila lahko izjemoma podaljša še za največ šest mesecev, če bi poslanec potem izpolnil pogoje za upokojitev. V tem primeru bi nadomestilo znašalo le še 50 odstotkov plače.

Nadomestilo tudi več ne bi pripadalo poslancem, ki bodo izpolnili pogoje za upokojitev, prav tako ne tistim, ki bodo poslanci manj kot šest mesecev. Če bo poslanec med prejemanjem nadomestila pogodbeno delal, pa se mu bo nadomestilo znižalo za višino zaslužka.