Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zaradi sprememb in povečanih potreb ter koristi izvajanja ukrepa na področju trajnostne mobilnosti se izhodiščna vrednost projekta s sedmih milijonov evrov zvišuje na 17 milijonov evrov," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Investicija se bo izvajala skladno s predvidenim časovnim načrtom do 31. decembra letos.

Nakup novih vozil za izvajanje potniškega prometa je predviden v okviru programa porabe sredstev sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, predlog novelacije projekta upošteva načrtovano porabo v okviru programa porabe.

Prehod z rabe osebnih avtomobilov k trajnostni mobilnosti in s tem k rabi mestnega potniškega prometa še naprej ostaja eden osrednjih ukrepov, pri čemer je pomembno, da se zamenjajo zastareli avtobusi, avtobusi nizkega emisijskega razreda z avtobusi emisijskega razreda EURO VI in se obstoječe linije prevoza razširijo, so novembra, ob uvrstitvi programa v veljavni načrt razvojnih programov, poudarili na vladi.

Cilj sofinanciranja nakupa novih vozil je tudi zmanjšanje emisij onesnaževal zunanjega zraka, saj se bodo po pojasnilih vlade odstranili zastareli avtobusi z visokimi emisijami delcev. Skupni učinek je torej manjša onesnaženost zunanjega zraka z delci oziroma izboljšanje kakovosti zraka, s tem da bodo občine zamenjale obstoječe avtobuse z visokimi emisijami delcev z avtobusi, ki imajo nizke emisije.