Vlada je kljub odhodu nekaterih ministrov imenovala številne nove kadre v javni upravi. Foto: BoBo
Vlada je kljub odhodu nekaterih ministrov imenovala številne nove kadre v javni upravi. Foto: BoBo

Vlada je morala preložiti obravnavo tega vprašanja, ker zadeve po pojasnilu predsednika vlade Janeza Janše niso bile v redu pripravljene. Janša je napovedal, da bo vprašanje obravnaval odbor DZ-ja za zunanjo politiko in verjetno tudi DZ.

Janša je tudi opozoril, da politična situacija zapleta možnost soglasne odločitve v zadevi, ki bo imela zgodovinske posledice za državo. "Vsem je jasno, da tu enotnost potrebujemo," je povedal Janša.

Na vprašanje, koliko je možnosti, da Slovenija ratificira hrvaško pristopno pogodbo k EU-ju dovolj zgodaj, da bo Hrvaška postala članica 1. julija letos, pa je slovenski premier dejal, da na to "težko odgovori, saj politična situacija v Sloveniji ni stabilna".

Slovenija ima glede obvez, ki jih je sprejela, jasno sporočilo, prav tako pa je v sklepih decembrskega zasedanja Evropskega sveta zapisano, da se od Hrvaške pričakuje spoštovanje mednarodnih dogovorov, vključno s sukcesijskim. Tudi glede vprašanja Ljubljanske banke.

Vlada tudi o študijskih vpisih
Vlada je na tokratni seji dala soglasje k vsebini razpisov za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2013/2014 za javne visokošolske zavode in koncesionirane visokošolske zavode za koncesionirane študijske programe.

V primerjavi z razpisom za leto 2012/2013 je za študijsko leto 2013/2014 je vlada sprejela 2063 mest manj za vpis v 1. letnik rednega študija, 558 mest manj za vpis v 1. letnik na izrednem študiju in 49 mest manj za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva ter 922 mest manj za vzporedni študij in diplomante.

Vlada zaposlila nove generalne direktorje
Vlada je imenovala devet generalnih direktorjev direktoratov na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport za dobo petih let, med njimi Boruta Rončevića (generalni direktor direktorata za visoko šolstvo in znanost), Mira Petka (generalni direktor direktorata za medije) in Draga Balenta (generalni direktor direktorata za šport).

Novi direktor Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, je postal nekdanji poslanec SDS-a Milenko Ziherl. Z mesta člana uprave Foruma slovanskih kultur pa je bila razrešena Andreja Rihter, nadomestil pa jo bo Drago Jančar.