Sodišče. Foto: BoBo
Sodišče. Foto: BoBo

Vlada se je seznanila z napovedjo stavke državnih tožilcev in s stavkovnimi zahtevami ter sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi s stavkovnimi zahtevam. Poleg tega je imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s stavkovnim odborom, ki zastopa državne tožilce, ki se bo pogajala o reševanju stavkovnih zahtev državnih tožilcev, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Vladno pogajalsko skupino vodi minister za javno upravo Franc Props, njegov namestnik je generalni direktor Direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar; dodatno pa pogajalsko skupino sestavljajo članice in člani z ministrstva za javno upravo, ministrstva za finance in ministrstva za pravosodje ter Vrhovnega državnega tožilstva, so še sporočili.

Tožilci so 31. januarja opozorilno stavkali tako, da so za tri ure prekinili delo, novo enodnevno stavko pa so napovedali za 14. marec.

Za stavko so se tožilci odločili zaradi istih razlogov kot sodniki – ustavno sodišče je, kot je znano junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

Sodniki so zato zaradi neuresničitve odločbe med 10. in 24. januarjem opozorilno protestirali tako, da so opravljali predvsem nujne zadeve.

Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob prevzemu mandata sicer napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe skozi poseben zakon, ki da ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo.