Andreja Katič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Andreja Katič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrska kandidatka za vodenje pravosodnega resorja Andreja Katič bo načrte za svoje delo v petek predstavila pred odborom DZ-ja za pravosodje. Danes (četrtek) je opravila sestanek v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

"Ne strinjam se s tem, da je bilo vse narobe. Ne bom pa ničesar pometala pod preprogo, pogledali boste lahko vse dokumente, predvsem pa želim transparentno opravljati svoje delo tudi naprej. Marsikaj je dobro zastavljeno in verjamem, da bom nadaljevala, kar je moja predhodnica tudi začela," je povedala po sestanku.

Sorodna novica Švarc Pipan: V tem trenutku želim čim dlje od aktivne politike

Zatrjuje, da želi zaradi afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti, ki je odnesla njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan, in ob sumih domnevnih nepravilnosti pri drugih poslih ministrstva na ministrstvu delati transparentno.

Odvzela bo pooblastila

Z dozdajšnjimi posli in morebitnimi ugotovljenimi nepravilnostmi se bo po imenovanju v DZ-ju seznanila ob primopredaji poslov na ministrstvu za pravosodje. Verjame, da ji bo Dominika Švarc Pipan predala tudi dodatna poročila, ki jih je pripravila v preteklih tednih.

"Podpiram pa transparentno poslovanje, kot sem že v preteklosti, bom najprej vzela vsa pooblastila, ne zato, ker ne bi zaupala sodelavcem, ampak zato, ker želim vedeti, kdo ima kakšna pooblastila in kdo ima tudi kompetence za opravljanje posameznega dela. Poznam nekatere sodelavce, so odlični, žal mi je, da je njihov ugled okrnjen," je dejala.

Protest sodnikov zaradi neuresničene ustavne odločbe

Sorodna novica Vesna Bergant Rakočević: Ministrica je kar naenkrat pokazala veliko volje do dialoga

Ena izmed tem sestanka v kabinetu predsednika vlade je bila neuresničena odločba ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Zaradi te namreč tako sodniki kot tožilci nadaljujejo protestne dejavnosti, sodniki med drugim na državno odvetništvo že vlagajo odškodninske zahtevke zoper državo zaradi prikrajšanja pri plačah, tožilci pa so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko.

Kako se bo lotila reševanja številnih težav na resorju, Andreja Katič tokrat ni razkrila. Čas za to bo po njenih besedah na petkovi predstavitvi pred člani odbora za pravosodje.

Predsednik vlade Robert Golob je sicer predlog za imenovanje Andreje Katič v DZ poslal v ponedeljek.

Kratek življenjepis

Kandidatka za novo ministrico je leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015–2018) v vladi Mira Cerarja tudi podpredsednica državnega zbora. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje v vladi Marjana Šarca, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje, januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.