Andrej Matvoz, direktor agencije za varstvo konkurence. Foto: DZ/Borut Peršolja
Andrej Matvoz, direktor agencije za varstvo konkurence. Foto: DZ/Borut Peršolja

Vlada bo s konstituiranjem novega sklica državnega zbora opravljala le še tekoče posle, ki pa ne izključujejo novih poskusov kadrovanj, čeprav so v prihodnji vladni koaliciji napovedali, da se takšna imenovanja ne bodo obdržala, je poročala novinarka Radia Slovenija Maja Derčar.

Vlada je na zadnji seji za direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost imenovala kardiologa Mitjo Lainščaka, za v. d. direktorja agencije za varovanje konkurence pa imenovala Zlatka Rateja, čeprav se bo sedanjemu direktorju Andreju Matvozu mandata iztekel šele poleti. Matvoza je neuspešno skušala odstaviti že vlada Mira Cerarja, saj mu minister Zdravko Počivalšek ni bil naklonjen.

"Za imenovanje v. d.-ja tako pomembnega regulatornega organa, kot je javna agencija RS, je potreben temeljit premislek in najboljše kandidate je treba izbrati po nekem postopku in upoštevati visoko postavljene standarde, ki so že navedeni v zakonu," je imenovanje komentiral Matvoz.

Vlada je tudi 17. maj razglasila za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, čeprav praznike sicer določa državni zbor.