Pogajanja so potekala za zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja so potekala za zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor s policisti?

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije je dejal, da bodo o dogovoru že zjutraj razpravljali na organih sindikatov. Izrazil je upanje, da bo vlada na četrtkovi seji podprla dogovor, tako da bi lahko podpis podpisali že predvidoma okoli 14. ure. Pobudo za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ bodo umaknili šele po podpisu dogovora, je dejal.

Dogovor "v možnih okvirih"
Glede dogovora je Uroševič potrdil, da "ne gre v poseganje v aktualni zakon" oziroma da je "v okvirjih, ki so možni". Podrobnosti bodo predstavili v četrtek, ko se tudi izteče rok, do katerega mora predsednik DZ-ja Gregor Virant določiti rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma. Virant naj bi na morebitni dogovor med vlado in policisti počakal do 18. ure. Dogovor bo sicer mogoč tudi po razpisu roka za zbiranje podpisov, saj lahko sindikati pobudo kadar koli umaknejo, zato se čas za pogajanja s policisti v četrtek še ne bo iztekel.

Novinar RTV Slovenija Tomaž Bratož je za oddajo Odmevi poročal, da so pogajalci "čistili" predlog kompromisa in se podrobno usklajevali od točke do točke. Po kompromisu naj bi policisti dobili boljši standard, vladi pa ne bi bilo treba poseči v t. i. superzakon, kar bi porušilo občutljiv dogovor z drugimi sindikati, je poročal Bratož.

Vizjak dogovora ni želel komentirati.

Če bo kompromis podpisan, naj bi sindikata umaknila predlog za zbiranje podpisov za referendum, kar bi pomenilo, da referenduma ne bo in da se posledično ne bo ustavilo izvajanje t. i. varčevalnih zakonov.

Od uspeha pogajanj je namreč odvisna usoda teh zakonov., saj je predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič kot prvopodpisani v četrtek v državni zbor vložil 4.753 podpisov podpore za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Policisti proti enostranskim posegom v plače
Policisti stavkajo že dober mesec, stavko pa so pretekli teden še zaostrili. Policisti zahtevajo izplačilo regresa za letni dopust za leto 2012 v višini 692 evrov bruto. Nasprotujejo enostranskim posegom vlade v plače, znižanju plač in prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve ter posegom v potne stroške.

Med stavkovnimi zahtevami pa sta tudi sklenitev posebne kolektivne pogodbe in uresničitev sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev iz leta 2010, ki predvideva zaključek usklajevanj in pogajanj o ugotovljenih anomalijah in pomanjkljivostih plačnega sistema ter pripravo potrebne pravne aktov do konca leta 2011.

Dogovor s policisti?